Novice

Nove platforme za prihodnost Stellantisa

V okviru dogodka Stellantis EV Day 2021 so predstavili štiri nove električne platforme, ki naj bi pripomogle k učinkovitejšemu uvajanju električnih modelov.

Podjetje Stellantis za znamke pod svojim okriljem pripravlja strategijo za njihovo električno prihodnost. Predstavili so štiri prilagodljive električne platforme, ki naj bi omogočale uporabo različnih pogonskih sklopov in baterijskih paketov. Nove platforme naj bi omogočale uresničitev ciljev, ki prevedeni v številke postavljajo lestvico pri 800 ali več kilometrov dosega, dvosekundnem pospešku iz mirovanja do 100 km/h ter možnostjo hitrega polnjenja, ki naj bi v desetih minutah zagotovilo preko 300 dodatnih kilometrov.

Platforma STLA Small naj bi omogočala uporabo baterijskih paketov kapacitet med 37 in 82 kWh, kar naj bi zadostovalo za do 500 km dosega, STLA Medium pa naj bi s kapacitetami med 87 in 104 kWh omogočala do 700 km dosega.

Predstavili so še platformo STLA Large z možnostjo baterij kapacitete med 101 in 118 kWh ter do 800 km dosega, na kateri trenutno razvijajo osem novih modelov, ki naj bi prišli na trg v roku prihodnjih treh do petih let. Po besedah vodje oblikovalcev pri Stellantisu Ralpha Gilesa, naj bi nova platforma omogočala razvoj prestižne limuzine z dolgim dosegom, modelov križancev, pa tudi zmogljivega športnega modela in poltovornjakov srednje velikosti.

Nova platforma STLA Frame naj bi bila namenjena težjim vozilom in bo tovornjaškim modelom omogočala do 800 km dosega z možnostjo uporabe baterijskih paketov kapacitet med 159 kWh in več kot 200 kWh, na njeni osnovi pa naj bi bil zasnovan tudi električni poltovornjak Ram 1500.

Za uporabo v novih električnih modelih trenutno poteka razvoj treh električnih modularnih pogonskih sklopov, ki bodo poleg skupnega prilagodljivega inverterskega modula uporabljali več skupnih komponent, za nadzor delovanja pa bo skrbela novo razvita programska oprema. Najšibkejši bo ponujal moč 70 kW in bo namenjen manjšim avtomobilom, srednja različica bo delovala v razponu moči med 125 in 180 kW, najzmogljivejša pa bo omogočala med 150 in 330 kW moči. Vzporedno poteka tudi razvoj baterij, kjer preizkušajo nove formule, ki ne temeljijo na uporabi niklja in kobalta, polega tega pa izpopolnjujejo še tehnologijo obstoječih nikljevih baterij. Do leta 2026 naj bi razvili tudi baterije z elektrolitom v trdnem stanju, celoten razvoj pa stremi k znižanju stroškov proizvodnje ter povečanju fleksibilnosti v smislu prilagodljivosti oblike baterijskih paketov.

Spletni dogodek EV Day 2021 so izkoristili še za predstavitev novega mota za vsako od štirinajstih znamk, ki je povezan z elektrifikacijo in varovanjem okolja   .

Avtomobilizem.com      (Vir: Autoblog, Stellantis.       Foto: Stellantis – zaslonski posnetek.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel načrtuje popolno elektifikacijo do leta 2028
Lahka gospodarska vozila Renault s pogonom na gorivne celice