Novice

Lahka gospodarska vozila Renault s pogonom na gorivne celice

Nastanek podjetja Hyvia naj bi pomenil pomemben korak v popularizaciji uporabe gorivnih celic in vodika v evropskem prometu.

Novonastalo podjetje Hyvia (»hy« pomeni vodik, »via« pomeni cesto) naj bi skrbelo za proizvodnjo, shranjevanje in distribucijo zelenega vodika s poudarkom na polnilnicah z vodikom do konca leta 2021, ki bodo kar najbolj ustrezale potrebam uporabnikov. Sloni na strokovnem znanju podjetja Plug Power, enega vodilnih na svetu na področju rabe vodika z več kot 20 leti izkušenj z elektrolizo, ki je že postavilo mrežo z več kot 100 polnilnimi mesti in prometom več kot 40 tonami vodika dnevno. Skupina Renault v enačbo prinaša široko ponudbo priznanih modelov ter izkušnje z rabo pogonskih sklopov z gorivnimi celicami.

Hyvia bo imela po napovedih do konca leta v ponudbi tri lahka gospodarska vozila z gorivno celico:

Master Citybus H2-TECH: mestni minibus, ki ustreza potrebam podjetij ali skupnosti za prevoz do 15 potnikov in ima doseg približno 300 km;
Master Van H2-TECH: velik furgon, namenjen predvsem prevozu blaga, z dosegom do 500 km in 12 m3 velikim tovornim prostorom ter
Master Chassis Cab H2-TECH: velik furgon s še večjim prostorom za tovor (19 m3) in dosegom do 250 km.

Modeli Hyvia so zasnovana z arhitekturo »Dual Power« s pogonom na električno energijo in energijo, pridobljeno iz vodika. Skupni doseg do 500 km za 100 km zagotavlja električna energija, za preostanek pa poskrbi vodik. Vozila imajo vgrajen akumulator z zmogljivostjo 33 kWh, gorivno celico z močjo 30 kW in posodo za 3 do 7 kilogramov vodika (glede na različico). Sistem vključuje gorivno celico in vse pomožne sisteme, ki so potrebni za njeno brezhibno delovanje – regulirano napajanje z zrakom in vodikom, vlaženje plina in hlajenje.


Podjetje bo ponujalo rešitve elektrolize, mobilnih hranilnikov polnilnice z vodikom, ki naj bi jih do konca leta 2021 začeli sestavljati v francoski tovarni Flins. Polnilnice bodo uporabnikom na voljo za najem ali nakup, po potrebi s podporo storitev financiranja.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nove platforme za prihodnost Stellantisa
Kia Europe in Uber sta postala partnerja