Novice

Novi Hyundai i20 N ponuja vstop v areno dirkaških užitkov

Letos predstavljeni Hyundai i20 poleg osnovne različice dobiva tudi bolj zmogljivo športno izvedenko i20 N.

Kmalu po prihodu prenovljenega modela i20 so pričele krožiti govorice, da naj bi Korejci pripravljali tudi njegovo zmogljivejšo različico ter tako poskrbeli za širitev športne družine N. Hyundaijev oblikovalski oddelek je sicer že ob prenovi osnovnega modela poskrbel za več dinamike s tem, ko so njegovo zunanjost oblikovali v skladu z njihovimi trenutnimi smernicami v duhu “čutne športnosti”. Prihajajoči Hyundai i20 N tovrsten pristop še dodatno poudarja, saj je nastal po navdihu reli dirkalnika i20 WRC in poleg vsestranske športne izkušnje in zmogljivega motorja ponuja tudi vrsto tehnoloških novosti.

Zunanjost novega i20 N deluje brezkompromisno ter združuje elemente dirkaškega sveta z zadnjimi oblikovalskimi prijemi znamke. Agresivnejši videz sprednjega dela poudari spremenjen odbijač z večjimi odprtinami za zajem zraka in karirastim vzorcem maske, ki v slogu štartne zastave simbolizira pripravljenost nastopa na dirkalni stezi. Spodnji rob sprednjega odbijača zaznamuje odtenek rdeče, ki preko stranskih pragov optično poveže sprednji in zadnji del avtomobila. Poleg nadgrajenih zavor bodo serijsko na voljo 18-palčna platišča iz aluminija s pnevmatikami Pirelli P Zero.

Zasnova notranjosti poudarja vtis visoke zmogljivosti z dodatki, ki izražajo pripadnost družini N ter s športnimi sedeži in volanom. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča z barvno indikacijo temperature motornega olja ter optimalnih časov prestavljanja.

Pogonski sklop predstavlja 1,6-litrski turbinsko podprt bencinski motor GDi v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki razvije 150 kW (204 KM) in 275 Nm navora, kar zadostuje za 230 km/h najvišje dosežene hitrosti in pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,7 s ob uporabi sistema za hitro speljevanje. Masa avtomobila znaša 1.190 kg, kar ga s tem uvršča v sam vrh segmenta glede razmerja moči in teže. Izboljšano vozniško izkušnjo poleg nastavitev podvozja in prilagojene geometrije poudari še možnost izbire petih različnih voznih načinov (Normal, Eco, Sport, N in N Custom) ter tri stopnje delovanja elektronskega sistema za nadzor stabilnosti (ESC), medtem ko bo večjo varnost zagotavljala vrsta asistenčnih sistemov Hyundai SmartSense.

Športni Hyundai i20 N naj bi prišel v evropske prodajne salone prihodnje leto spomladi, cen pa pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Hyundai. Foto in video: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Hyundai i20 N ponuja vstop v areno dirkaških užitkov"


pskoda
3 leta 6 meseci nazaj

Zadaj je za kozlat grd

 
Porsche predstavil dodatne motorske opcije za osveženo Panamero
Opel Insignia z novim bencinskim motorjem