Novice

Hyundai i20 tudi z opcijo hibridnega pogona

Čisto novi Hyundai i20 je še ena v vse daljši vrsti novosti za razkritje v začetku marca ob Ženevskem jezeru.

Hyundai za zunanjo podobo novinca pravi, da je bila oblikovana v skladu z njihovo aktualno usmeritvijo »čutne športnosti«. Vsekakor se strinjamo, da deluje po njeni zaslugi novi i20 bistveno bolj dinamično in ostro kot umirjena, a hkrati še vedno razmeroma sodobno delujoča podoba predhodnika.

Spredaj je prepoznati veliko razpotegnjeno masko motorja, ki prevzema vlogo daleč najpomembnejšega oblikovalskega elementa prednjega dela avta. Ta se na levi in desni strani nadaljuje v žarometa, ki bosta (poleg halogenske tehnike v vstopnih modelih) v višjih paketih svetili s pomočjo sodobnih LED izvorov svetlobe.

Sodobnost modela je prepoznati tudi v opciji s kontrastno črno barvo strehe in drugih oblikovnih elementov na zadnjem stebričku C. Povsem zadaj sta na novo in ravno tako z LED tehniko osvetljeni zadnji luči povezani z (osvetljenim?) rdečim pasom. Naloga slednjega naj bi bila ustvariti občutek širokega in športnega avta, za katerega se že govori, da bo končno dobil tudi pravo nabrito izpeljanko N.

Kar se tiče zunanjih mer, je i20 po novem pet milimetrov daljši, 30 milimetrov širši in 24 milimetrov nižji kot predhodnik. Njegova medosna razdalja je ravno tako zrasla, za točno en centimeter. Po zaslugi merskega prirastka zunaj se lahko tudi potniki v kabini nadejajo večje merske razkošnosti, ki naj bi jo občutili predvsem v drugi vrsti v kolenskem predelu. Prostornejši je tudi prtljažnik, ki meri 25 litrov več kot prej (351 litrov).

Notranjost nam je Hyundai v tem trenutku razkril samo skozi oblikovalsko skico, zanjo pa pravijo, da bo bistveno bolj napredno grajena kot predhodnikova. Za večopravilni sistem bodo postregli z opcijama 8- in celo 10,25-palčnih osrednjih zaslonov.

Pod zaslonom je opaziti širom celotne armature razpotegnjene stilistične črte, v katere so na sredini in na obeh skrajnih koncih armature učinkovito vgradili tudi prezračevalne šobe klimatske naprave. Dodatno razgibanost in všečnost notranjemu oblikovanju zagotavljajo kontrastni barvni vključki. Novi i20 bo ponujal tudi opcijo brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov, Bose premium ozvočenje in danes praktično obvezno povezljivost Andorid Auto in Apple CarPlay.

Pod prednjim pokrovom pričakujemo nabor iz drugih Hyundaijev poznanih agregatov, za začetek vstopni 1,2-litrski štirivaljni atmosferski bencinar, ki bo ponujal v uporabo največ 62 kW (84 KM). Sledita zanimivejša trivaljnika 1.0 T-GDi z nazivno močjo 74 kilovatov (100 KM) oziroma 88 kW (120 KM). Varčnost in učinkovitost slednjega dodatno dviguje primaknjena 48-voltna elektrifikacija z alternatorjem/zaganjalnikom. Zanimivo je, da ponujajo nežni hibrid kot doplačljivo opcijo tudi na vstopni motorizaciji, kar je redko.

Vstopni motorček je na voljo izključno z ročnim petstopenjskim menjalnikom, turbobencinca pa sta lahko povezana z eno od skupno treh opcij menjalnika. Prvi je klasični ročni šeststopenjski, drugi je sedemstopenjski dvosklopkovni DCT, tretji pa tako imenovani šeststopenjski pametni ročni menjalnik. Medtem ko prva dva ne zahtevata posebne razlage, je vredno omeniti posebnost slednjega. Pametni ročni menjalnik je namreč opremljen z dodatnim sistemom oziroma izvedbo sklopke, ki ob popuščenem plinu preklopi v režim tako imenovanega jadranja, kjer sistem mehansko odklopi motor od menjalnika in s tem zmanjša učinek zaviranja motorja.

V skladu z napredkom tehnike in elektronike bo novinec ponujal tudi celo četico varnostno-vozniških pripomočkov. Ti obsegajo opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, na možnost naleta, pomoč za sledenje voznemu pasu, za upoštevanje hitrostnih omejitev, sistem za preprečevanje trka pri parkiranju, sistem nadzora zbranosti voznika in še mnoge druge.

Novinca pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta, že prihodnji mesec pa si ga bo moč ogledati in otipati na razstavišču Palexpo v Ženevi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Hyundai i20 tudi z opcijo hibridnega pogona"


mrtwelvetrees
4 leta 2 meseci nazaj

“…ki ob popuščenem plinu preklopi v režim tako imenovanega jadranja, kjer sistem mehansko odklopi motor od menjalnika in s tem zmanjša učinek zaviranja motorja.” – To ne vem koliko bo ljudem všeč, saj so navajeni “zavirati” z motorjem.

 
Projekt Vector predstavlja prihodnost mobilnosti znamke Jaguar Land Rover
Električna ofenziva Renaulta na avtomobilskem salonu v Ženevi