Novice

Odločitev varuhov konkurence glede združitve skupin FCA in PSA bo znana junija

Regulatorji Evropske unije naj bi najkasneje do 17. junija sporočili svojo odločitev v zvezi z združitvijo skupin FCA in PSA.

Prve govorice o združitvi dveh velikanov avtomobilske industrije segajo v lanski oktober, kmalu zatem so pri skupinah FCA in PSA potrdili nastanek novega avtomobilskega velikana PSA-FCA. Po informacijah s strani Evropske komisije so predstavniki obeh skupin kmalu zatem že vložili zahtevo za odobritev združitve s strani evropskih regulatorjev konkurence. Novonastalo podjetje bi ob potrditvi s strani Evropske komisije predstavljalo četrto največje podjetje avtomobilske branže in naj bi imelo svoj sedež na Nizozemskem.

Končna vrednost združitve naj bi znašala okrog 46 milijard evrov (50 milijard dolarjev), sinergije na letni ravni pa naj bi dosegale 3,7 milijarde evrov. Delničarji obeh podjetij naj bi prejeli 50-odstoten delež združenega podjetja, 11- članski upravni odbor, ki naj bi mu predsedoval John Elkann (FCA), pa naj bi sestavljalo po pet predstavnikov iz vsake skupine. Izvršni direktor za obdobje prvih petih let naj bi postal Carlos Tavares iz skupine PSA.

Zaenkrat še ni znano ali bodo predstavniki Evropske unije, zadolženi za področje varstva konkurence, do 17. junija združitev odobrili pod določenimi pogoji ali brez, v primeru kakršnihkoli zadržkov pa obstaja tudi možnost odprtja posebne preiskave, ki bi lahko trajala okoli štiri mesece.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najbolj aerodinamičen Volkswagnen je prototip ARVW iz leta 1980
Volvo načrtuje vstop med prestižne z električnim XC100