Novice

Nastaja velikan PSA-FCA

Po včerajšnji potrditvi pogovorov o nameri združitve skupin FCA in PSA so danes njihovi tiskovni predstavniki že pripravili skupno objavo za javnost s prvimi podrobnostmi povezave.

Skupini PSA in FCA naj bi se združili na podlagi enakovrednega deleža (50/50), novoustanovljeno podjetje pa naj bi postalo četrti največji avtomobilski proizvajalec v svetovnem merilu. Z načrtovano letno prodajo preko 8,7 milijona enot naj bi osvojili precejšnji delež ameriškega in evropskega trga, k čemur bo pripomogla močna prisotnost skupine Fiat Chrysler Automobiles na trgu Latinske in Severne Amerike ter pokritost evropskih trgov s strani skupine PSA.

Glede na informacije, podane s strani obeh podjetij, naj bi bil potek združitve potrjen v prihodnjih tednih, ko naj bi bil tudi podpisan sporazum, ki bo odprl pot do nastanka novega velikana na področju avtomobilske industrije.

Sinergije na letni ravni naj bi po prvih izračunih prihranile približno 3,7 milijarde evrov, brez dodatnih varčevalnih ukrepov ali zapiranja proizvodnih obratov, ter naj bi izhajale predvsem iz učinkovitejše porazdelitve virov za razvoj novih platform, pogonskih sklopov in novih tehnologij. Štiri petine prihrankov naj bi dosegli že v roku 4 let. Predvideni prihodki naj bi po prvih ocenah znašali približno 170 milijard evrov ob predvidenem operativnem dobičku 11 milijard evrov.

Trenutni lastniki delnic obeh podjetij naj bi prejeli 50-odstoten delež delnic novega podjetja, ki naj bi nastalo pod okriljem krovnega podjetja, registriranega na Nizozemskem. Upravljanje naj bi bilo enakomerno porazdeljeno med zastopniki obeh skupin; upravni odbor bo sestavljalo 11 članov, po pet iz vsake skupine, pod vodstvom predsednika Johna Elkanna (FCA). Vlogo izvršnega direktorja za obdobje prvih petih let naj bi prevzel Carlos Tavares (PSA), ki naj bi bil obenem tudi član upravnega odbora.

Avtomobilizem.com (Vir: PSA, FCA.  Foto: PSA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford kmalu z multimedijskim vmesnikom Sync 4
Novi Porsche 911 končno tudi z opcijo ročnega menjalnika