Novice

Osvežena Teslina modela S in X

Tesla je predstavila prenovljena modela S in X, ki dobivata novo notranjost in zmogljivo različico Plaid.

Pri ameriškem proizvajalcu električnih avtomobilov so ob tokratni osvežitvi modelov S in X poskrbeli za prenovljen videz notranjosti s futuristično zasnovanim volanom ter jima namenili bolj zmogljiv pogonski sklop pod oznako Plaid.

Teslin model S v različici Plaid poganjajo trije električni motorji s skupno 1.020 konjskimi močmi ter baterijskim paketom, ki naj bi z enim polnjenjem omogočal do 628 km dosega. Pri Tesli obljubljajo pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 2,1 s ter največjo doseženo hitrost 322 km/h, ki naj bi bila po besedah Elona Muska pogojena tudi z izbiro pravih pnevmatik. Za tiste s še večjimi apetiti naj bi pri Tesli kmalu ponudili še različico Plaid+, ki naj bi s preko 1.100 konjskimi močmi in vektorsko razporeditvijo navora ob 837 km dosega z enim polnjenjem omogočala pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot dveh sekundah.

Več zmogljivosti so namenili tudi modelu X, ki v različici Plaid prav tako dobiva pogonski sklop s tremi električnimi motorji in 1.020 konjskimi močmi, 2,6 sekundni pospešek iz mirovanja do 100 km/h, 262 km/h končne hitrosti in do 547 km dosega z enim polnjenjem.

Občutne prenove je bila deležna predvsem notranjost obeh Teslinih modelov, kjer se pred voznikom nahaja digitalna instrumentna plošča z 12,3-palčnim zaslonom, nad sredinsko konzolo pa je nameščen velik 17-palčni zaslon multimedijsko-informacijskega sistema, medtem ko je tretji (8-palčni) zaslon namenjen potnikom na zadnjih sedežih. Zmogljivost računalnika, povezanega s sredinskim zaslonom, naj bi dosegala do 10 teraFlopov računske moči, kar ustreza zmogljivostim najsodobnejših igralnih konzol in posledično omogoča tudi igranje zahtevnejših iger.

Najbolj opazna sprememba je doletela (opcijski) volan, ki sicer v letalu ali dirkalniku ne bi bil nič posebnega, pri avtomobilu za uporabo v vsakdanjem prometu, kjer je potrebnega več manevriranja, pa se hitro začnejo porajati dvomi o uporabnosti in varnostni takšne zasnove. Vse kaže, da so se ob tokratni prenovi odločili tudi za odstranitev vseh ročk in izbirnega gumba prestav, ter vse kontrole namestili na sam volan.

Za piko na i bodo kupci prenovljenih modelov imeli na voljo še zmogljiv zvočni sistem z 22-imi zvočniki in aktivnim dušenjem hrupa, ogrevane sedeže spredaj in zadaj, tripodročno klimatsko napravo s HEPA filtrom ter zaščito pred ultravijoličnimi in infrardečimi žarki na vseh steklenih površinah.

Cene naj bi se gibale okoli 120.000 ameriških dolarjev (100.000 evrov) za osnovne različice modelov S in X Plaid, medtem ko naj bi bila začetna cena Modela S Plaid+ 140.000 dolarjev (116.600 evrov). Prenova je dvignila ceno tudi osnovni različici modela S z dvema motorjema in 663 km dosega, saj naj bi bila z 79.990 dolarji (66.660 evrov) za približno 10.000 dolarjev dražja od aktualnega modela. S prvimi dobavami zmogljivejše različice Plaid naj bi pričeli že v prihodnjem mesecu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Osvežena Teslina modela S in X"


JG2
3 leta 2 meseci nazaj

Paja, ravno volan je tak kot mora bit v avtu za 21-to stoletje, res zgleda vse skupaj (samo notranjost) kot nekaj kar bo aktualno šele 2030. Mercedes,Volvo, Bmw, Audi se pa trudijo pa delajo notranjost z aluminijem, usnjem in lesom pa ne vem kaj še vse, plastika in tablica to je to, kar bo “ in” v naslednjem desetletju.

pskoda
3 leta 2 meseci nazaj

Volan je za kozlat

3 leta 2 meseci nazaj

Volanu odbiješ zgornji konec in ekran obrneš za 90 stopinj in je nova notranjost. To je to.

 
Najbolj ekstremna BMW-jeva limuzina
Renaultov novi križanec Kiger ne bo namenjen le indijskemu trgu