Novice

Pametnejši celo od večjih bratov

Pri Daimlerju so na posebnem večernem dogodku razkrili novo generacijo razreda A, ki za znamko Mercedes-Benz predstavlja najpomembnejšo novost letošnjega leta.

Oblikovno kombilimuzinski novi razred A ne izstopa preveč od zastavljene filozofije Sensual Purity, poleg tega smo njegovo delno zakrito podobo že videli v zadnjem napovedniku pred razkritjem, zato tu ni bilo večjih presenečenj. Brez dvoma gre za Mercedes-Benz, ki pa je izgubil nekaj odvečnih linij in pridobil nekaj ostrine.

Za pogon bo skrbel nabor različnih agregatov, za začetek sta med bencinskimi 1,4-litrski štirivaljnik M 282 z močjo do 120 kW in tehnologijo izklopa valjev (na začetku na voljo z menjalnikom 7G-DCT, kasneje tudi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom) ter 2,0-litrski štirivaljnik M 260 z močjo do 165 kW. Ko je govora o dizelskih motorjih,  je tu štirivaljni 1,5-litrski agregat OM 608 z močjo do 85 kW.

Revolucija razreda A se je tokrat zgodila v notranjosti, s katero smo se spoznali že pred meseci. Ko govorimo o potniškem prostoru, so ubrali avantgardni pristop oblikovanja voznikovega prostora, kjer izstopata dva prostostoječa velika zaslona na dotik, sploh če se uporabnik odloči za najbolj ekstravagantno možnost (2-krat 10,25 palcev). Za poseben vtis ponujajo nabor 64 različnih barv ambientalne osvetlitve, pri čemer so lahko osvetljene celo reže prezračevalnih odprtin. Za udobje potnikov je poskrbljeno tako z dodatnim prostorom v višini ramen in komolcev, kot tudi nad glavami. Prtljažnik je s 370 litri osnovne prostornine kar 29 litrov večji kot pri prejšnji generaciji.

V razvoju so se posvetili tako naboru materialov kot tudi končni obdelavi, kjer bo mali Mercedes-Benz zagnano sledil zgledu večjih bratov in ponudil možnosti, ki so bile do sedaj na voljo le pri dražjih modelih. Poglavje zase pa je zagotovo nov multimedijski sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX), ki prevzema pomembno vlogo v interakciji med voznikom in njegovim avtomobilom. MBUX je po zaslugi umetne inteligence učljiv ter prilagodljiv željam posameznika, njegovo upravljanje pa je mogoče preko zaslonov na dotik, z uporabo opcijske drsne ploščice s haptično tehnologijo,  stikal na volanskem obroču ali preko glasovnega upravljanja, ki ža ne bo razumelo in govorilo slovensko, a se bo odzvalo na: “Hey Mercedes …” ter logično formulirano zahtevo voznika, ko je na primer: “Zebe me.”

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mercedes-Benz.)

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Pametnejši celo od večjih bratov"


pskoda
2 leta 7 meseci nazaj

Kot mazda. Oni tudi ne znajo displej pospravit kot vw

Tommaazz
2 leta 7 meseci nazaj

Tako bom rekel…pri faceliftanih je OK, pri prvih je pa grdo…je pa veliko bolje kot pa VW in derativi, ki ga imajo za moje pojme prenizko in je v Mazdi bistveno bolj varno postavljen saj si bolj osredotočen na cesto…

Tommaazz
2 leta 7 meseci nazaj

Samo s tema dvema tablicama so pa zajebali…pa to ne zgleda nikakor…ko bi vsaj malo bolj integrirali ne pa kar prilimali 🙂 …ajajaj

 
Znamka Cupra je samostojna
Do dirkalnika z Adrifundom