Novice

Pametnejši celo od večjih bratov

Pri Daimlerju so na posebnem večernem dogodku razkrili novo generacijo razreda A, ki za znamko Mercedes-Benz predstavlja najpomembnejšo novost letošnjega leta.

Oblikovno kombilimuzinski novi razred A ne izstopa preveč od zastavljene filozofije Sensual Purity, poleg tega smo njegovo delno zakrito podobo že videli v zadnjem napovedniku pred razkritjem, zato tu ni bilo večjih presenečenj. Brez dvoma gre za Mercedes-Benz, ki pa je izgubil nekaj odvečnih linij in pridobil nekaj ostrine.

Za pogon bo skrbel nabor različnih agregatov, za začetek sta med bencinskimi 1,4-litrski štirivaljnik M 282 z močjo do 120 kW in tehnologijo izklopa valjev (na začetku na voljo z menjalnikom 7G-DCT, kasneje tudi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom) ter 2,0-litrski štirivaljnik M 260 z močjo do 165 kW. Ko je govora o dizelskih motorjih,  je tu štirivaljni 1,5-litrski agregat OM 608 z močjo do 85 kW.

Revolucija razreda A se je tokrat zgodila v notranjosti, s katero smo se spoznali že pred meseci. Ko govorimo o potniškem prostoru, so ubrali avantgardni pristop oblikovanja voznikovega prostora, kjer izstopata dva prostostoječa velika zaslona na dotik, sploh če se uporabnik odloči za najbolj ekstravagantno možnost (2-krat 10,25 palcev). Za poseben vtis ponujajo nabor 64 različnih barv ambientalne osvetlitve, pri čemer so lahko osvetljene celo reže prezračevalnih odprtin. Za udobje potnikov je poskrbljeno tako z dodatnim prostorom v višini ramen in komolcev, kot tudi nad glavami. Prtljažnik je s 370 litri osnovne prostornine kar 29 litrov večji kot pri prejšnji generaciji.

V razvoju so se posvetili tako naboru materialov kot tudi končni obdelavi, kjer bo mali Mercedes-Benz zagnano sledil zgledu večjih bratov in ponudil možnosti, ki so bile do sedaj na voljo le pri dražjih modelih. Poglavje zase pa je zagotovo nov multimedijski sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX), ki prevzema pomembno vlogo v interakciji med voznikom in njegovim avtomobilom. MBUX je po zaslugi umetne inteligence učljiv ter prilagodljiv željam posameznika, njegovo upravljanje pa je mogoče preko zaslonov na dotik, z uporabo opcijske drsne ploščice s haptično tehnologijo,  stikal na volanskem obroču ali preko glasovnega upravljanja, ki ža ne bo razumelo in govorilo slovensko, a se bo odzvalo na: “Hey Mercedes …” ter logično formulirano zahtevo voznika, ko je na primer: “Zebe me.”

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mercedes-Benz.)

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Pametnejši celo od večjih bratov"


pskoda
2 leta 13 dni nazaj

Kot mazda. Oni tudi ne znajo displej pospravit kot vw

Tommaazz
2 leta 13 dni nazaj

Tako bom rekel…pri faceliftanih je OK, pri prvih je pa grdo…je pa veliko bolje kot pa VW in derativi, ki ga imajo za moje pojme prenizko in je v Mazdi bistveno bolj varno postavljen saj si bolj osredotočen na cesto…

Tommaazz
2 leta 13 dni nazaj

Samo s tema dvema tablicama so pa zajebali…pa to ne zgleda nikakor…ko bi vsaj malo bolj integrirali ne pa kar prilimali 🙂 …ajajaj

 
Znamka Cupra je samostojna
Do dirkalnika z Adrifundom