Novice

Poklon legendi: Audi RS2

Audijeva podznamka RS se je globoko zakoreninila v srca ljubiteljev hitrih avtomobilov ter predstavlja enakovrednega člana Mercedes-Benzovemu oddelku AMG in BMW-jevemu oddelku M. Če je recept pri vseh treh nemških tekmecih podoben – v cestno vozilo vgraditi močan bencinski agregat – so pri Audiju idejo nadgradili in leta 1994 pripravili karavansko raketo s štirikolesnim pogonom.

Samozavestni Audi se je odločil, da bo z znanjem, pridobljenim v svetu relija, vzpostavil razmerje v svetu športnih vozil. Po lansiranju manjših evolucijskih serij modela Quattro Coupe so pri Audiju naposled le pripravili serijo modelov z oznako S. Prvi je bil leta 1990 kupejevski S2, leto kasneje pa štirivratna limuzina S4.

audi-rs2-avant-101

Pozitiven odgovor na oba modela je bil dovolj zgovoren podatek za vodilne pri Audiju, ki so prižgali luč za razvoj še bolj ekstremnega avtomobila – paradnega konja v njihovi športni ponudbi. Ker niso želeli pričeti z razvojem povsem novega modela z ničle, so se odločili za nadgradnjo obstoječega modela – nekaj običajnega v svetu avtomobilizma. Manj običajno pa je bilo, da so inženirji za pomoč pri transformaciji modela 80 Avant prosili Porsche. Morda so bili impresirani nad Mercedesovim modelom 500E, a nastal je za takratni čas eden najhitrejših serijskih avtomobilov na svetu. Audi je 19. marca leta 1994 javnosti prvič predstavil model RS2, očeta vseh današnjih modelov RS.

audi-rs2-avant-17

Porschejevi oblikovalci so na družinski karavan namestili prednji odbijač z velikimi zračniki, črno masko hladilnika in aerodinamična stranska ogledala iz modela 911. Na zadku so iz prtljažnih vrat v odbijač premaknili registrsko tablico ter s tem ustvarili prostor za svetlobno črto, ki je povezovala zadnje žaromete in nakazovala povezanost s Porschejevimi modeli. Za konec so spredaj in zadaj namestili majhne oznake RS, rdeče obarvali zavorne čeljusti in nataknili 17-palčna Porschejeva aluminijasta platišča. Kupci so se sicer lahko odločali med 11 zunanjimi barvami, a je še danes nedvomno najbolj prepoznavna barva Nogaro Blue, ki jo številni opazovalci v trenutku povežejo z modeli RS.

Kaj se skriva pod pokrovom motorja?

Tudi tukaj so imeli prste vmes Porschejevi inženirji. Iz modela S2 so si sposodili 2,2-litrski petvaljni agregat z 20 ventili in ga opremili z večjim turbo puhalom in izboljšanim hladilnikom. Številka se je na koncu ustavila pri 232 kilovatih moči in 410 njutnmetrih navora, kazalec za hitrost se je ustavil pri 262 km/h, za pospeševanje od 0-100 km/h pa je potreboval 5,4 sekund.

audi-rs2-avant-91

Naj postavimo statistiko v perspektivo: Porsche 911 iz leta 1994 je do stotice potreboval le malenkost manj, 5,1 sekunde. Morda se za današnje razmere to zdi veliko, a za karavan iz sredine devedesetih let je bilo to naravnost neverjetno. Audi RS2 Avant je bil najhitrejši, najmočnejši serijski Audi svojega časa.

Seveda inženirji niso pozabili na štirikolesni pogon Quattro z zaporo diferenciala in ročni 6-stopenjski ročni menjalnik. S polic Porschejevega skladišča so vzeli štiribatne zavorne čeljusti, izboljšan sistem ABS ter namestili krajše vzmeti in trše blažilnike.

audi-rs2-avant-161

Življenje za volanskim obročem

Športni pedigre se je presenel tudi v potniško kabino, kjer ne manjkajo obvezni školjkasti sedeži Recaro, posebni merilniki RS2 z belo podlago in set manjših merilnikov na dnu centralne konzole, kjer je voznik lahko nadzoroval temperaturo olja, pritisk olja in napetost akumulatorja. Bolj zahtevni kupci so se lahko odločili še za avtomatsko klimatsko napravo, sovoznikovo varnostno blazino, panoramsko streho in za nekaj dodatkov iz ogljikovih vlaken.

audi-rs2-avant-41

Serijsko je bil Audi RS2 Avant opremljen s sistemom procon-ten (Programmed Contraction-Tension), zapleten vendar inovativen sistem, ki ga je Audi patentiral sredi osemdesetih let. V primeru nesreče bi dva debela kabla, ki sta povezana s krmiljenjem, spremenila smer volanskega obroča stran od voznika in preprečila ohlapnost prednjih varnostnih pasov. Kupcem so ponudili še alternativo – brez doplačila so se lahko odločili za vgradnjo voznikove varnostne blazine.

Kljub visoki ceni 98.900 nemških mark (brez opcij) je RS2 Avant postal zvezda avtomobilskega sveta in postal eno najbolj priljubljenih ter občudovanih športnih vozil v Evropi. Sprva so pri Audiju nameravali narediti le 2.200 primerkov, a so zaradi velikega povpraševanja na koncu izdelali 2.909 primerkov, ki so zapeljali iz Porschejevega obrata v Stuttgartu. Proizvodnjo so zaključili julija leta 1995.

audi-rs2-avant-151

Glavni krivec za nastanek RS2 Avanta so bili ravno pri Porscheju, kjer so leta 1989 naznanili, da bodo pričeli z izdelavo vozil za druge proizvajalcev. Še istega leta so poprijeli za izdelavo Mercedes-Benza 500E. Kasneje so proizvodnjo preselili k Mercedesu. Pri Audiju so se stvari lotili drugače ter skupaj ustvarili podjetje Arge. Skupno podjetje je pomenilo pravično delitev zaslužka, ki ga je prinesel Audi RS2 Avant.

Na krilih uspeha so se pri Audiju kmalu odločili, da je čas za njegove naslednike. Prvi je leta 1999 na ceste zapeljal model RS4 s prisilno polnjenim šestvaljnim agregatom.

c3fac42fea1040cc6af2a88fe515eaee

Za konec – iz Audijevih zapiskov je razvidno, da so obstajali štirje limuzinski modeli RS2, ki so jih naredili sredi devedesetih let. Šlo je za izključno eksperimentalne primerke, brez proizvodne prihodnosti. Dva sta zdaj v lasti zasebnih zbirateljev v Emiratih, eden je pogrešan, četrti (na zgornji fotografiji) pa je na ogled v Audijevem muzeju.

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Wikipedia, Autocar, Ranwhenparked. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobilski salon v Ljubljani pričakuje 100 tisoč obiskovalcev
Za vsakega nekaj: naprodaj bo kolekcija 26 različnih Porschejev