Novice

Poklon legendi: kako je štirikolesni pogon quattro spremenil svet

Ko se je pred več kot 35 leti začela zgodba o quattru, je bil svet dirkanja neločljivo povezan z junaškimi časi in umazanimi servisnimi parki. Ferdinand Piëch, takratni šef inženirjev pri Audiju, je prepoznal poslovno priložnost in ugotovil, da bi številne kupce lahko pritegnili s štirikolesnim pogonom. Za dokazovanje njegovih prednosti so izbrali pravo podlago – blato, sneg in pesek na strašljivih preizkušnjah svetovnega prvenstva v reliju.

Za volanom so sedele številne legende, ki so za vedno spremenile svet relija. Imena kot so Walter Röhrl, Stig Blomqvist, Michele Mouton in Hannu Mikkola so bili del marketinške kampanje in njihovo junaško izkoriščanje je prodajo dvignilo krepko preko 400 enot, minimalnega števila za homologacijo v reli skupini 4. V prvih dveh letih so prodali skoraj 2.000 vozil, več kot 6.000 do leta 1984 in v naslednjih enajstih letih še 11.452 enot. V primerjavi z današnjimi večmiljonskimi prodajnimi številkami se zdijo količine anemične, a so bile za tisti čas dovolj velike, da so spremenile avtomobilski svet.

Audi Quattro S2

Kljub svojemu statusu ikone je tekmovalni Ur-quattro tekmece premagoval le kratek čas. Začetne težave so pomenile, da dirkalnik sprva ni upravičil svojega potenciala, kljub zmagi v prvenstvu leta 1983 in 1984, zaradi pravil skupine B, ki so dovoljevala razvoj ozko usmerjenih dirkalnikov s sredinsko postavljenim motorjem. Audi je vse do umika ekipe zaradi tragičnih nesreč zaostajal z razvojem, saj je dirkalnik izviral iz produkcijskega modela in imel motor nameščen spredaj.

Kljub temu se je quattro zapisal v zgodovino z zlatimi črkami in spisal poglavje, ki se bo za vedno predstavljalo mejnik v svetu motošporta. Vstop je bil kratek a udaren. Voznica Michele Mouton je postala svetovna senzacija ter je kot prva ženska zmagala dirko v WRC

michele-mouton-audi-quattro-s1-group-b-pikes-peak-1985

Michele Mouton – zmagovalka dirke Pikes Peak: ”Poklicali so me leta 1980, a se ne spomnim kdo. Angleščina je bila takrat zame težka, zato sem odšla v Ingolstadt s prevajalcem. Vozila sem za Fiat, toda pustili so me odditi na test na Finsko. Po testu sem podpisala pogodbo. Fiat 131 je bil v primerjavi s tem kot tovornjak. Audi je imel več moči in boljše krmiljenje. Morala sem se prilagoditi in ugotoviti, kako deluje. Po Finski sem se vrnila v Fiat in na testu vozila 131. Po 500 metrih sem šefu ekipe dejala: ‘Krmiljenje je slabo, nekaj je narobe s tem avtom, ti poskusi.’ Potem je sedel za volan in rekel ‘Michele, avto je dober. Sprašujem se, če je to zato, ker si vozila quattro.’

Quattro levji delež za svoj obstoj dolguje Audijevemu inženirju za šasije Jörgu Bensingerju. V poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je testiral Volkswagnov model Iltis sredi finske zime ter dojel vse lepote štirikolesnega pogona. Iltis je bil tovornjaku podobno off-road vozilo, ki je bilo razvito za potrebe nemške vojske. Njegove zmogljivosti na snegu so bile takrat neprekosljive.

Audi Quattro S4

Ideja o štirikolesnemu pogonu v osebnem vozilu ga je vznemirila in februarja 1977 jo je predlagal Ferdinand Piechu, ki je odobril majhen testni program, povezan z modelom Audi 80. Prvo testno mulo so poimenovali ”A1 – allrad” oziroma ”vsekolesni” in mu nadeli sredinski diferencial. Po nekaj prototipih so inženirji izropali skladišča Audija in Volkswagna, nastal je najbolj izpopolnjen testni primerek z vzmetenjem in menjalnikom iz modela Audi 100, dnom in nekaj deli iz modela Audi 80 ter prisilno polnjenim petvaljnim agregatom iz kmalu predstavljenega modela Audi 80 Coupe.

Leta 1977 je projekt ”požegnalo” vodstvo in prvi uradni test se je odvil na zasneženem prelazu Turracher Höhe. Neverjeten podatek: testni primerek je na Turracher splezal kljub snegu in 23-stopinjskemu klancu, brez snežnih pnevmatik ali nameščenih verig. Med legende se bo zapisala tudi njegova zgodba o pridobivanju vodstva na svojo stran. Eden izmed članov je bil skeptičen ali bi lahko upravičili visoke razvojne stroške, zato ga je Piech posedel v običajno različico Audija 80 in model quattro ter poslal na moker hrib, pokrit s travo. Verjetno ni potrebno dosti ugibanja, kdo je prišel do vrha?

quattro menjalnik

Zadnji delček v mozaiku je vodil do ene najbolj domiselnih rešitev v dvajsetem stoletju. V quattru je vzdolžni sredinski diferencial vgrajen v zadnji del menjalnika in primarna gred v menjalniku je v bistvu podaljšek ročične gredi. Prvotna gred poganja drugo votlo gred, ki nato žene diferencial. Še bolj zanimivo je, da je tretja gred nameščena znotraj votle druge gredi ter prenaša moč na sprednjo os. S tem je imel quattro veliko komponent nameščenih v majhen paket.

Audi Quattro prerez

Ko je leta 1981 Audi vstopil v svetovno reli prvenstvo, dirkalniki s štirikolesnim pogonom še niso obstajali in jih tudi v drugih vejah motošporta niso poznali. WRC se je nenehno spreminjal in štirikolesno gnani dirkalniki s prisilno polnjenimi agregati so postali stalnica, zato je Audi vedno stopil korak naprej.

V začetku osemdesetih let je skupina B dosegla svoj višek, pri Audiju pa so ustvarili Sport quattro in Sport quattro S1 – dirkalnika s kratko medosno razdaljo, ki pa pri dirkanju nista bila tako uspešna kot predhodniki. Nekoč je bilo vse bolj preprosto. S serijskega avta odstrani vse dele, namesti karoserijo iz ogljikovih vlaken in kevlarja, skrajšaj medosno razdaljo, na motor namesti aluminijast blok, zvišaj moč na okoli 500 ”konj” ter namesti pokončno vetrobransko steklo. Za volan tono težkega dirkalnika posedi mojstra vožnje Stig Blomqvista in uspeh je zagotovljen.

Ogled videa obvezen!

Avtomobilizem.com (Vir: Audi, Carmagazine, Jalopnik. Foto, video: Audi.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissan predstavlja svoj najmočnejši GT-R Nismo
Chanov kotiček: Avtonomija