Novice

Električni modeli Volva brez usnjene notranjosti

Švedski avtomobilski proizvajalec se je odločil, da v svojih električnih modelih ne bo več ponujal usnjenih prevlek in oblog, duh prestiža pa nameravajo ohraniti s ponudbo trajnostno izdelanih materialov.

Čeprav je usnje v notranjosti eden od sinonimov prestiža, so se pri Volvu odločili, da ga v svojih popolnoma električnih modelih ne bodo več uporabljali, kar so nakazali že ob predstavitvi električnega križanca C40 Recharge. Odločitev je med drugim padla zaradi dejstva, da so živalske farme in živina, ki predstavlja vir tega usnja, eden večjih onesnaževalcev s toplogrednimi plini. Od naravnih materialov nameravajo za prevleke v notranjosti vozil še naprej obdržati volneno osnovo, pri tem pa poudarjajo, da postopek pridelave volnenih materialov poteka na živalim prijazen način.

Usnje nadomeščajo z materialom Nordico, ki so ga razvili pri Volvu in za katerega želijo, da postane nov standard na področju notranjosti avtomobilov premijskega razreda. Nov material Nordico izdelujejo iz recikliranih plastenk, reciklirane plute ter vrste bio materialov, ki izhajajo iz švedskih in finskih gozdov. Uporabili naj bi ga pri naslednji generaciji njihovih električnih modelov, do leta 2025 naj bi bila četrtina uporabljenih materialov pri izdelavi novih vozil reciklirana ali na naravni osnovi, do leta 2030 pa naj bi bila vsa njihova vozila električna.

Direktor oddelka za trajnostni razvoj pri Volvu Stuart Templar poudarja, da napreden pristop pri izdelavi vozil ne pomeni le zmanjševanja emisij ogljikovega dioksida, temveč je pri celotnem postopku proizvodnje potreben trajnostni pristop. Eno od ključnih področij pokriva tudi odgovornost pri nabavi osnovnih surovin, vključno z dobrobitjo živali, ki so eden od virov teh surovin. Opustitev uporabe usnja pri njihovih električnih modelih je po njihovem mnenju pomemben korak naprej v tej smeri, čeprav zaenkrat pri izdelavi novih modelov še ne morejo popolnoma opustiti uporabe izdelkov živalskega izvora.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Autoblog. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Električni modeli Volva brez usnjene notranjosti"


mrtwelvetrees
2 leta 7 meseci nazaj

Jaz sem za reciklaži, prav je…. ampak… vsi vemo da reciklirani materiali zdržijo manj časa, se prej obrabijo.

JG2
2 leta 7 meseci nazaj

Zanimivo da tole informacijo o Volvu poveste in jo najdete (izbrskate) recimo to da so pa pred kratkim popolnoma prenovili baterijski pogonski sklop pri svojih najmočnejših hibridih T6 in T8 pa nič.

matejxx
2 leta 7 meseci nazaj

Zato ker te baterije avtomobilske navdušence niti malo ne zanimajo.

JG2
2 leta 7 meseci nazaj

Aja ne, kako ne, več moči, večji doseg, lepša vožnja, to navdušencev ne zanima, hm prvič slišim za kaj takšnega.

VW-T4
2 leta 7 meseci nazaj

Kakšna neumnost…namesto naravnega materiala se bo uporabljala plastika. Pa kot, da govedo gojijo za namen usnja…govedo gre za meso, koža pa je “stranski” produkt. Torej bo to govedo še zmeraj gojeno…k čemu je torej volvo pripomogel, če kože tega goveda ne bo uporabil? Pustimo stat tiste najbolj prestižne kože, za katere je govedo res ekskluzivno gojeno s tem namenom, ampak tega je peščica, ni tega v vozilih za “ljudstvo”.
Verjetno bo volvo to “vegansko” rešitev tudi dobro zaračunal. Včasih si doplačal za usnjene sedeže, danes bodo pa doplačali, da usnja ne bo.

Blinder
2 leta 7 meseci nazaj

Vse to za eco opranoglavce 😀

2 leta 7 meseci nazaj

Svet se podira, grozijo nam ekološke katastrofe ti pa tkole.. Redneck

 
Mike Manley zapušča Stellantis
Polestar na borzi do novih sredstev