Novice

Mercedes-Benz in Stellantis združujeta razvoj in proizvodnjo baterij

V okviru novega sodelovanja bosta potekala razvoj in proizvodnja baterij za električne avtomobile znamk pod okriljem obeh avtomobilskih proizvajalcev.

Mercedes-Benz in Stellantis združujeta moči v okviru družbe ACC (Automotive Cells Company), ki je bila lani ustanovljena kot skupno podjetje francoskega naftnega podjetja Total Energies in skupine PSA, ki je sedaj del Stellantisa. Mercedes-Benz naj bi si zagotovil tretjinski delež podjetja ACC, preostali tretjini pa ostajata v lastništvu podjetij Stellantis in Total Energies. Finančnih podrobnosti celotnega posla zaenkrat ne razkrivajo, po informacijah s strani Mercedesa pa naj bi njihov finančni vložek znašal nekje do milijarde evrov, poleg tega pa naj bi prispevali pridobljeno znanje in tehnologije s tega področja.

V okviru podjetja ACC trenutno deluje center za raziskave in razvoj v francoskem Bordeauxu in pilotni proizvodni obrat poleg mesta Nersac, ki naj bi ga zagnali proti koncu letošnjega leta. V prihodnosti načrtujejo gradnjo dodatnih proizvodnih obratov v Evropi, do konca desetletja pa naj bi skupne proizvodne kapacitete baterij podjetja ACC dosegale okrog 120 gigavatnih ur. Predvidena vlaganja v razvoj in proizvodnjo baterij za to obdobje naj bi znašala  približno sedem milijard evrov.

Za načrtovano elektrifikacijo do konca tega desetletja v okviru zadane strategije bodo pri znamki Mercedes-Benz potrebovali skupne proizvodne zmogljivosti baterij kapacitete vsaj 200 gigavatnih ur, zato že napovedujejo gradnjo skupno osmih proizvodnih obratov. Proizvodni obrati, od tega naj bi bili štirje v Evropi, naj bi večinoma nastajali v sodelovanju z različnimi partnerji. Pospešeno se elektrifikacije lotevajo tudi pri Stellantisu, kjer so pred kratkim predstavili štiri nove platforme kot osnovo njihovim električnim modelom.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Polestar na borzi do novih sredstev
Volvo uporablja nov, poenostavljen logotip