Novice

Porsche opušča modele z dizelskimi motorji

Izvršni direktor podjetja Porsche je v intervjuju za nemški časopis Bild am Sonntag potrdil, da v prihodnosti v svoje modele ne nameravajo več vgrajevati dizelskega pogona.

Čeprav Porsche ni nikoli razvijal svojih dizelskih motorjev, saj so v modele Cayenne, Macan in Panamera vgrajevali Audijeve motorje, se tudi njim ni uspelo izogniti posledicam afere s prirejanjem rezultatov izpustov dizelskih motorjev. Afera, v katero so bila vpletena podjetja skupine Volkswagen, je bila tudi eden od glavnih razlogov za odločitev, ki so jo še podprli z dejstvom, da vedno več nemških in azijskih mest omejuje oziroma prepoveduje vožnjo avtomobilom z dizelskim pogonom v mestnih središčih. Delež prodanih vozil Porsche z okoljsko spornim pogonom sicer v zadnjih letih pada, podatki za leto 2017 pa kažejo, da je bil delež takšnih prodanih vozil le še 12 odstoten.

Po besedah izvršnega direktorja Oliverja Bluma se bodo v prihodnosti poleg bencinskih modelov osredotočili predvsem na hibridni in električni pogon. Že sedaj je kar 63-odstoten delež prodanih vozil Panamera v hibridni različici, v prihodnjem letu pa bodo pričeli tudi s prodajo njihovega prvega električnega modela Taycan. Taycan bo prvi električni avtomobil podjetja Porsche, proizveden na CO2 nevtralen način, ki naj bi ga večinoma polnili na mreži hitrih polnilnic širom Evrope z uporabo elektrike iz ekološko sprejemljivih virov. Porsche namerava do leta 2022 vložiti v storitve e-mobilnosti več kot 6 milijard evrov, do leta 2025 pa naj bi vsak drug prodani avtomobil znamke poganjal električni motor, naj bo v hibridni ali popolnoma električni različici.

Ne glede na to, da dizelskih motorjev ne bo več v ponudbi, pa pri Porscheju še naprej zagotavljajo servis in profesionalno podporo vsem lastnikom tovrstnih vozil.

Avtomobilizem.com  (Vir: Porsche, Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najbolj dinamična različica Škodinega Kodiaqa
Priključna hibridnost za Peugeot 508, 508 SW in 3008