Novice

Porsche v letošnjem letu praznuje 70. obletnico

Leto 1948 je za ljubitelje znamke Porsche svetla točka zgodovine, saj je bil takrat registriran prvi znamkin športni avtomobil, namenjen užitkom v cestni vožnji.

Prvi izmed mnogih znamkinih športnih avtomobilov, Porsche 356, je bil registriran 8. junija leta 1948, začetki pa segajo še precej dlje. Ferdinand Porsche je razvijal številne revolucionarne avtomobilske projekte že veliko pred tem, med drugim je leta 1900 združil električni in bencinski pogon v prvem hibridnem avtomobilu  Lohner-Porsche, njegov pa je tudi legendarni Beetle. Prvi športni koncept znamke “Berlin-Rom-Wagen” sega v leto 1939. Delo je za očetom prevzel sin Ferry in sanje spremenil v resničnost.

Posebno poglavje v zgodovini znamke ima model 911, ki ga je zasnoval Ferryjev sin Ferdinand Alexander.  Z njegovo proizvodnjo so začeli leta 1963, v lanskem letu pa so pri znamki obeležili pomemben mejnik, ko so v Zuffenhausnu izdelali milijonti primerek. Bližnjo prihodnost znamke Porsche pa bo zaznamoval prvi izključno električno gnan znanilec novih tehnologij – Mission E.

V letošnjem letu obeležujejo 70. obletnico, zato bo znamka poskrbela za kar nekaj tematskih dogodkov. Za začetek bo 3. februarja v muzeju Petersen v Los Angelesu odprta razstava “The Porsche Effect”. V Evropi bo med 20. in 31. marcem v Berlinu (Drive, the Volkswagen Group Forum na Unter den Linden) na ogled razstava “70 let športnih avtomobilov Porsche”, posebne dogodke pa bodo med letom organizirali tudi v muzeju znamke Porsche, kjer bo 9. junija odprta obširna posebna razstava. Na ta dan bo znamka Porsche po vsem svetu tudi povabila na vožnjo ljubitelje njihovih športnih avtomobilov. Slavje se bo v Zuffenhausnu nadaljevalo med vikendom 16.-17. junija, obletnici pa bodo pozornost namenili tudi na festivalu hitrosti Goodwood od 12.-15. julija. Jesen bo 13. oktobra prinesla zaključni dogodek, “Sound Nacht” v Areni Porsche v Stuttgartu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Giugiaro v Ženevo s konceptom električne limuzine
Zenvo se pripravlja na predstavitev novega superšportnika