Novice

Velika Britanija določila dajatve na uvoz avtomobilov po koncu prehodnega obdobja

Britanska politika se je uspela uskladiti glede strategije carinskih dajatev, ki naj bi stopile v veljavo po novem letu.

Januarja prihodnje leto bodo začela veljati določila nove “post-Brexit” strategije, ki naj bi med drugim določala 10-odstotne dajatve na uvoz avtomobilov, obenem pa naj bi se zmanjšale dajatve, povezane z dobavo materialov in sestavnih delov preko dobavnih verig. Zmanjšati želijo tudi dajatve za produkte, ki povečujejo energetsko učinkovitost, začasno pa naj bi uvedli še ničelno tarifo za proizvode, namenjene boju s pandemijo koronavirusa.

Predstavniki britanske vlade so potrdili, da so odpravili dajatve na vrsto izdelkov, ki naj bi spadali med 60-odstotni delež prostega trgovanja pod pogoji Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ali pa ostajajo na prednostni listi. Kljub temu še naprej ostajajo uvozne dajatve za proizvode s področij, ki predstavljajo neposredno konkurenco britanskemu gospodarstvu na področju kmetijstva, avtomobilske industrije ter končne obdelave. Zmanjšanje dajatev naj bi imelo vpliv na uvoz dobrin v vrednosti približno 30 milijard angleških funtov (33,7 milijarde evrov).

Thomas Samson, profesor na Londonski šoli za ekonomijo (LSE) poudarja, da ohranitev zaščite kmetijskega področja pomeni dobro pogajalsko izhodišče za pogovore z Evropsko unijo in Združenimi državami, saj določa visoke dajatve vsem tovrstnim dobrinam, ki niso s področja Velike Britanije, Evrope ali držav, s katerimi imajo sklenjen sporazum o prosti trgovini. Po besedah Elizabeth Truss, predstavnice kabineta, ki pokriva področje mednarodne trgovine, naj bi nova določila, znana pod imenom UK Global Tariff, določala nižje uvozne dajatve od trenutno veljavnih na področju Evropske unije. Po njenem mnenju naj bi imeli največjo korist od nižjih tarif po izstopu Velike Britanije iz EU britanski potrošniki in gospodinjstva, saj naj bi se znižale cene številnih izdelkov vsakdanje rabe.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Grafika: Mrmw.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Težave s programsko opremo zaustavile dobave nove generacije Volkswagna Golf
Volvo omejuje najvišjo hitrost