Novice

Škoda v prihodnost z novo oblikovalsko filozofijo

Predstavniki češkega avtomobilskega proizvajalca so na predstavitvi poslovnih in prodajnih rezultatov preteklega leta razkrili tudi obrise novega športnega terenca, ki naj bi utelešal bodoče oblikovalske smernice znamke.

Škoda je širši javnosti predstavila poslovne rezultate preteklega leta. V letu 2021 so prodali 878.200 vozil, kar je 12,6 odstotkov manj kot leto poprej, ko so prodali 1.004.800 enot. Najbolje prodajani model češke znamke v letu 2021 je bila Škoda Octavia z 200.800 enotami, sledita pa ji Kamiq (119.200 prodanih enot) in Karoq, ki je svoje mesto našel v garažah 109.200 kupcev. Pri Škodi poudarjajo, da je prodaja električnega modela Enyaq s 45.000 prodanimi enotami presegla pričakovanja, večina njihovih vozil (608.900) pa je bila dobavljena evropskim kupcem. Največ modelov znamke Škoda v Evropi je svojega kupca našlo v Nemčiji, kjer so prodali 136.800 vozil.

Kljub zmanjšanju prodajnih številk in številnim izzivom v zvezi s pandemijo ter dobavo polprevodniških vezij so uspeli povečati prihodke za 3,9 odstotka na 17,7 milijard evrov. Istočasno so dosegli 43,2-odstotno rast dobička iz poslovanja (1,08 milijarde evrov) in za 160 odstotkov povečali denarni tok, ki je znašal 554 milijonov evrov. Pri Škodi tudi letos pričakujejo vrsto izzivov, trenutno pa jih najbolj skrbi prekinitev dobavnih verig zaradi vojne v Ukrajini. Vseeno zatrjujejo, da so na nove izzive pripravljeni in ostajajo zvesti svojim načrtom za povečanje učinkovitosti.

V okviru predstavitve so predstavili zamegljene obrise športnega terenca, ki bi lahko predstavljal koncept električnega avtomobila in je zasnovan v skladu z novim oblikovalskim jezikom “Modern Solid”. Ta bo krojil videz nove generacije modelov znamke, nova oblikovalska filozofija pa naj bi se osredotočala predvsem na življenjski slog družin in bivanja v naravi. Z uvajanjem novih oblikovalskih prijemov naj bi pričeli proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Škoda. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Premierno razkrit Maserati Grecale
Cuprina napoved novega elektrificiranega križanca