Novice

PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda je …

Morda še bo slišalo kot ponavljanje znane zgodbe, a ponovno se je izkazal pomen uravnoteženosti vseh lastnosti, ki so PRIMA zmagovalcu v naši veliki primerjavi prestižnih limuzin srednjega razreda zagotovile izjemen dosežek.

Najbolj uporaben je BMW serije 3

Prima BMW 320d xDrivePrednost na področju uporabnosti si je BMW 3 pridobil na račun potniškega prostora, kjer je zadovoljil kar 94 % postavljenih zahtev, od konkurentov pa je najbolj odstopal pri udobju in enostavnosti dostopanja na zadnje sedeže. Sledila sta mu oba nemška konkurenta, medtem ko se je najslabše odrezala Alfa Romeo, ki smo ji med drugim očitali slabšo kvaliteto materialov in izdelave ter manj uporaben prtljažnik.

Uporabnost

V voznih lastnostih in porabi nas je najbolj prepričal Lexus IS

Prima Lexus IS (3)Na področju primerjave voznih lastnosti ter porabe je prihajajo do zanimivih protislovij, saj smo se po eni strani pozitivno odzvali na hvalevredno vozno dinamiko Alfe Romeo Giulia, ki se je po tej plati izkazala še bolje od BMW-jeve serije 3 in hibridnega Lexusa IS, po drugi strani pa nas je nekoliko zmotila njena robustnost. Ob upoštevanju vseh voznih lastnosti in porabe goriva se je kot najboljši izkazal Lexus IS, sledila pa sta Alfa Romeo Giulia in BMW serije 3. Audi A4 je na dno lestvice odnesla predvsem vožnja na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer je bil edini obut v zimske pnevmatike.

Vozne lastnosti

Največ koristnih tehnoloških pripomočkov je uporabnikom na voljo pri Audiju A4

Prima AUdi A4Audi A4 je v sklopu, kjer smo ocenjevali dostopnost in delovanje sodobnih tehnoloških pomagal, odnesel kar devet desetin vseh razpoložljivih točk, kar ga je postavilo pred prav tako izvrstno opremljen Mercedes-Benz razreda C. V tem pogledu so se precej dobro izpolnile tudi marketinške obljube obeh znamk, ki v ospredje postavljajo napredne rešitve s področja povezljivosti in asistenčnih sistemov. Prav tukaj pa je najbolj zaostala Alfa Romeo Giulia, ki ni zbrala niti tretjine razpoložljivih točk.

sodobni pripomočki

Ko je govora o skupnih stroških lastništva, je najboljši Lexus IS

Prima Lexus IS (1)V sklop cene in stroškov lastništva smo vključili tako nakupno ceno avtomobilov z izbranim pogonskim sklopom, kot tudi ceno izbranih dodatkov. Upoštevali smo še stroške vzdrževanja in zavarovanja. Predvsem na račun boljših cen je prvak področja postal Lexus IS, medtem ko se je v skupnem seštevku najslabše odrezal Audi A4.

stroški lastništva

Najbolj izstopa Lexus IS

Prima Lexus IS (2)Ko je govora o subjektivnih ocenah videza, prepričljivosti paketa in počutju za volanom, smo imeli kot posamezniki verjetno še najbolj različna mnenja. Prav tukaj bi se lahko vrnili na temo osebnih favoritov, ki jih je bilo v pogovoru toliko, kot je bilo različnih avtomobilov. Kljub temu, da je v skupnem seštevku področja prvo mesto odnesel Lexus IS, sta na nas odličen vtis naredila še Alfa Romeo Giulia in Mercedes-Benz razreda C.

subjektivni

PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda

DSC_8015

Najboljša v seštevku vseh sklopov ocenjevanja je Mercedes-Benzova limuzina razreda C. Kljub temu, da ni na nobenem izmed področij dosegla najvišjih skupnih ocen, je prav na vsakem izmed njih prepričljivo dokazovala, da na koncu ne štejejo posamezne lastnosti, temveč doslednost in uravnoteženost v vseh primerjanih lastnostih. Izjemno tesno sta se ji približala BMW limuzina serije 3 in Lexus IS, ki sta na koncu celo dosegla enako število točk, medtem ko so jim sledili Audi A4, Jaguar XE in Alfa Romeo Giulia.

Lestvica skupnih rezultatov ocenjevanja in delež doseženih točk

Mercedes-Benz razred C 1.516 72,88%
Lexus IS 1.508 72,50%
BMW serija 3 1.508 72,50%
Audi A4 1.481 71,20%
Jaguar XE 1.388 66,73%
Alfa Romeo Giulia 1.205 57,93%

skupaj


Gašper: Tako podobni, a tako drugačni

Na cesti prestižnih limuzin srednjega razreda seveda ni toliko kot malih križancev ali družinskih karavanov, a je boj za kralja premijskega razreda vedno neizprosen in zanimiv. Tokrat bi sam stavil na Lexusa, ki se mi je še posebej prikupil po testih v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer je v neroden položaj spravil marsikaterega tekmeca. Od vsega začetka pa je bil tihi favorit tudi Mercedes-Benzov razred C – nikjer ni pretirano izstopal, a so mi izkušnje z dosedanjih primerjalnih testov pravile, da je to ponavadi dobra kombinacija. Nikakor ne morem mimo Alfe Romeo Giulie, kraljice športnih src. Odlična na poligonu, a se pri neposredni primerjavi z največji tekmeci hitro pokažejo njene pomanjkljivosti. BMW serije 3 je med izbranimi generacijsko najstarejši, a se je izkazal kot zelo uravnotežen in konkurenčen izdelek, kljub temu, da so nekateri tekmeci pred kratkim prestopili v novo, tehnološko izpopolnjeno generacijo. Še najmanj prepričljivo sta po mojem mnenju tokrat delovala Audi A4 in Jaguar XE. Prvi ima širok nabor varnostnih sistemov, a je bil v mojih očeh preveč neopazen, celo sterilen, drugi pa predstavlja dobro alternativo nemškim tekmecem, a bi bil verjetno bistveno bolj prepričljiv z bencinskim agregetom.


Podrobnejšo analizo velike primerjave prestižnih limuzin srednjega razreda najdete na tej povezavi.

Urška Radolović, Gašper Pirman (foto: Gašper Pirman, Ciril Komotar)

 

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda je …"


MareA
3 leta 1 mesec nazaj

Kvaliteta in udobje? Težko se strinjam z ocenjenim in dvomim, da ste novinarji imeli čas preizkusiti dotične avtomobile na večurnih vožnjah, razen morda tistega pripeljanega iz Nemčije. Ves infotainment mene osebno niti ne gane toliko kot resnično pomembni atributi posameznega vozila. Npr. kvaliteta sedežev. MB v tem pogledu niti najmanj ne navduši z udobjem, audi je blizu Černobilske katastrofe. S kolegom sva obadva navdušena nad Lexusovimi sedeži v IS-u. BMW je soliden, a ne v osnovni verziji – potrebno je seči globje v žep za solidne sedeže. Za Giulio težko sodim, nisem opravil večurne vožnje.Strinjam se tudi z Lizardovim zapisom o bipolarni kvaliteti MBjevega interierja – ponekod vrhunsko, ponekod nič kaj posebna kakovost plastike in stikov. Veseli me, da so novinarji postavili Lexusa tako visoko – razen CVTja zelo prijeten avto, v katerem imaš občutek da so proizvajalci imeli kot glavno nalogo ustvariti občutek vrhunskega požiranja kilometrov.

tha_man
3 leta 1 mesec nazaj

Žalostno je le to, da imajo elektronske igračke in infotainment isto težo kot vozne lastnosti in varnost (pravzaprav mi ni čisto jasno, kje je varnost sploh upoštevana).

Nisem pa pričakoval tako visoko ocenjenih voznih lastnosti Lexusa, bo treba enkrat tole preizkusit. Avto je res simpatičen, sploh pa je super, da v nosu nima ropotajočega in smrdljivega dizla.

3 leta 1 mesec nazaj

Za telefon imam pa jaz Appla in ne avto😂

lizard
3 leta 1 mesec nazaj

Ne vem kaj naj rečem na test kot celoto. Primerjani avti so sicer kar tako malo skozi in počež; od motorjev, menjalnikov, pogona (eni gnani na 2 kolesa eni na 4, eni z zimskimi eni z letnimi gumami – wtf?), sploh pa zelo različne stopnje opreme. Kriteriji oz. področja ocenjevanja so tudi malo čudno zbrana – mogoče še najbolj opazna “posebnost” testa.
In končna razlike so preseneltjivo velike – oz. na nobenem tujem testu teh limuzin ki sem ga imel čas prebrati – niti na nemških, angleških, italjanskih, francoskih in ameriških, ne pride do takšnih razlik med Jaguarjem/Alfo ter nemško trojico kot v tem testu. Verjamem, da slovenski avto-medijski svet pač ni tako izkušen in nima takih resursov kot v kakšen v večjih državah; ampak bi lahko malo več truda vložili v načrtovanje in izvedbo testa (sem spada tudi izbira avtov/motorjev/opeme/gum?, kot pordročja ocenjevanja/testiranja). Ne glede na to, da je toliko medijev sodelovalo v testu, dvomim v zadovoljivo strokovnost, predvsem pa objektivnost testa – predvsem zaradi odstopanja od ostalih testov iz drugih držav – ne pa ker bi se sam tako zelo spoznal na ta testiranja – da ne bom narobe razumljen. Ko en eksperiment odstopa od trenda ima poanvadi nekje napako (metodologija,…).

Ghibli
3 leta 1 mesec nazaj

Kaj si pa ti tako togoten? Merila ocenjevanja so jasna, če tvoja Alfa nečesa nima, ali je njen prtljažnik po cm manjši od tistega v A4, potem ne rabiš bit genij, da ti je jasno, da bo imela alfa na tem področju manj točk. Jih bo pa kje drugje imela več.
Kar se tiče izbire avtomobilov, opreme in gum, se ti ne zdi, da je to področje, ki bi ga moral vestno pokriti zastopnik znamke? Malo dvomim, da jim je bilo rečeno “dejte nam en A4, kerga pač mate”, ampak bolj v smislu: Čez tri mesece, v terminu 15-30.3. za namene vzporednega testa potrebujemo avtomobil z dizlom moči X, menjalnikom X, opremo X, letnimi gumami,…. potem pa je na zastopniku, kaj bo uspel zagotoviti. Kot vidiš ima A4 nemške tablice, le kaj to pomeni? Da v celi Sloveniji ni enega primernega A4 za test?
Tako da drugiič pred teženjem malo vdihni in počakaj, najbolje pa je, da ostaneš tiho – saj se na teste kot sam praviš zelo ne spoznaš (upam trditi, da se sploh nič).

lizard
3 leta 1 mesec nazaj

@ghibli: mogoče bi pa ti moral ostati tiho, če ne razumeš nakaj tako jasno napisanega kot moj post. Ker se ravno kupuje avto tega razreda, sem si prebral in ogledal okoli 20 podobnih primerjalnih testov kot je tale slovenski; zato vsekakor ne pišem nekaj na pamet. Ne zanima me kdo je kriv za opreme in motorje, izbiro gum, ampak me kot končnega bralca zanima verodostojnost in objektivnost končnih rezultatov – torej da je test čim bolj nepristransko izveden – če si kdaj sodeloval v znanstvenoraziskovalnem delu ti bo jasno o čem govorim (sicer dvomim). In poleg primerjave preko in čez različnih avtov, test najbolj odstopa od drugih po svetu v razporeditvi točk za različna področja. Vozne lastnosti preračunano doprinesejo 4-5% končne ocene; motor 6-7%, celotna vozna dinamika 8-10%. Na tujih testih dobijo področja kot so vozna dinamika, motor, zmogljivosti vsaka svoje področje, ker so to klasična področja ocenjevanja. Tu pa so asistenčni sistemi dobili 20% celotne ocene (kar ne bi bil problem če bi ostalo ocenjevanje bilo razdeljeno v bolj smiselne grupe). Iz tega je jasno da je zmagal Mercedes saj je na vseh podorčjih med prvimi, razen vozne lastnosti kjer je najslabši, a na končno oceno le to ne vpliva dosti. Sicer sem mnenja da si to povsem zasluži, saj je zelo dober avto. Če nisi razumel že zgoraj – moja kritika ne gre na vrstni red testa ali karkoli, ampak na veliko odstopanje med avti pri končnih rezultatih v primerjavi s testi tujih medijev (tudi precej večjih) – če tega ne dojameš, ti bolje na znam razložit.

Ghibli
3 leta 1 mesec nazaj

jebali te tuji mediji, kaj se potem sploh oglašaš tukaj? beri njih in adijo. aja valda, seveda, jadaš ker je tukaj “nestrokovno” zmagal X in ne Y in je valda vse skupaj prirejeno – kako tipično slovenceljsko. sploh ker imaš denarja v žepu ravno za starga klijota.
taki kot ste ti lahko preberete 100 testov in ne vem česa pa se boste po petih letih še vedno odločali, kaj bi kako kupili. odjebi s temi forami.
migracije med kupci v tem razredu so minimalne (kar bi kot samooklicani ekspert moral vedeti), ostali pa bodo iz posameznih sklopov lahko hitro ugotovili, katera znamka je morda bolj po njihovi meri, vse ostalo pa jim bo prinesla testna vožnja. kogar bo zakurila alfa, se bo poscal na A4 pa čeprav je po udobju in kakovosti izdelavi svetlobna leta pred giulijo. aja, sej ti to kot ekspert itak veš.

lizard
3 leta 1 mesec nazaj

Se mi je sicer zdelo že po tvojem prvem postu, da imam opravka s polpismenim človekom; ki se je verjetno mučil že s prehodom osnovne šole… s takimi kot ti argumentirana debata ni niti možna niti smiselna.

Ghibli
3 leta 1 mesec nazaj

Dragi alfa drekač, moje pisanje tebi je več kot slovnično pravilno (niti ne morem verjet, da se na to obešaš), verjamem pa, da je tvoji zabiti in omejeni glavi to težko razumeti. Je pa super, da si ugotovil, da nisi primeren za neko konstruktivno debato. Tipična težava omejencev. 😉

blaze11
3 leta 1 mesec nazaj

teste je potrebno prebrat in znati brat! isto kot pri statistiki so končni rezultati lahko prikazani kot napol prazen kozarec ali napol polen.
Sam veš kaj ti največ pomeni in pogledaš tiste rubrike v testu. Tako lahko sam prideš do zaključka kateri avto je najboljši po osebnih karakteristikah.

3 leta 1 mesec nazaj

Točno tako, zdaj al 10 kvazi novinarjev v Sloveniji vedo vse o testiranjih avtov al pa je več kot 500 novinarjev po Evropi in ZDA norih, ker so rezultati tam popolnoma drugačni. Jih par poznam novinarjev in vem koliko vedo o avtih v Sloveniji. Zdaj, če samo oddajo volan pogledamo bo vsem jasno, da bolj amaterske in neprofesionalno oddaje ni. Tole je samo propaganda za Mercedes in nič drugega.

kamela
3 leta 1 mesec nazaj

Če nisi butl pol se z zadnje tabele lepo vidi, da je Alfa povsod zelo dobra, ubije jo pomanjkanje sodobnih pripomočkov. Če bi Italijani saj malo časa posvetili varnosti in ne samo voznim lastnostim bi bla pa pri vrhu. Če si pa alfist in ne preneseš, da je zadnja ti pa noben ne more pomagat.

3 leta 1 mesec nazaj

Kar se pa tiče asistenčnih sistemov ima alfa aktivni temppmat avto se do 60 KM/h pred naletom ustavi sam opozori na menjavo pasu in mrtvi kot. Vse druga so pa pripomočki za igračkanje in debile, ki ne znajo voziti. Imamo pa na trgu že vozila ki vozijo sama.

3 leta 1 mesec nazaj

Alfa je najvarnejša od vseh sory boš moral Mal pogledati eurcnap. Velja za najvarnejšo limuzino C segmenta. L

3 leta 1 mesec nazaj

Eden redkih ki ve kaj govori. Alfa giulia je bila na vseh testih vedno med top tri tule pa zadnja. Wtf kaj so to testirali in razlike v testih 😂

JG2
3 leta 1 mesec nazaj

Moram reči da se zelo strinjam s tem kar si povedal. Res je, razlike so po vseh dostopnih tujih informacijah dokaj majhne, tu pa ne.

3 leta 1 mesec nazaj

Je pa dovolj za še povečano prodajo Mercedesa in kontra reklama Alfi Romeo.

Ghibli
3 leta 1 mesec nazaj

Tudi ti etilnimeter ga biksaš. Vsak, ki se je kdaj vsedel v Mercedesa in potem v Alfo ali obratno, se z njima zapeljal, ne bo nikoli spremenil svoje odločitve. Kogar gane Alfa, tega Mecedes ne bo in obratno. Mimogrede, Alfi pri prodaji pri nas ne bi pomagala nobena reklama tega sveta, vzroke pa poišči kar v Avto Triglavu. Tega ne bo spremenil noben test, tudi če bi bila Alfa suvereno prva (po voznih lastnostih, lepoti in karizmi ji skoraj ni para).

3 leta 1 mesec nazaj

Ja delno se strinjam ampak reklama je zelo slaba za prodajo alf, avto Triglav ja to je pa druga pesem. Drugače pa imam na srečo kolega ki na veliko uvaža avte iz tujine in lahko vozim top avte. In pri tem me noben Mercedes ni navdušil. C klasa ima veliko plastike v notranjosti tudi slaba kvaliteta izdelave nekaterih sklopov po 100000km vozne lastnosti so pa za moje pojme proti BMW 3 al pa Alfi giuli porazne. Edino udoben je Mal bolj. Lp

Ghibli
3 leta 1 mesec nazaj

lahko mi verjameš, da se bo Alfa prodala ali pa ne ne glede na rezultate tega testa. če ti je všeč, kako noro zgleda in sploh kako se pelje, potem te od nakupa njeni felerji ne bodo odvrnili. komur je bolj všeč udobje mercedesa in med ovinki ni fittipaldi, potem se z alfo, xe ali bmw3 ne bo ujel. morda je še najboljši kompromis lexus, če te seveda ne moti cvt sistem.

3 leta 1 mesec nazaj

Sem prišel do ene ugotovitve, da bi morali zraven še testirati novega VW passata, ki bi po teh kriterijih ocenjevanja bil sigurno prvi. Je ceneje kot konkurenca ima dokaj dober asistenčni sistem zelo praktičen in te pripelje od a do točke b 😀

esem
3 leta 1 mesec nazaj

In kje je Volvo?

 
PRIMA test prestižnih limuzin srednjega razreda
Volkswagen predstavlja tretji koncept iz naelektrene družine I.D.