Novice

Bliža se razkritje prestižnega Mercedesa EQS

Mercedes-Benz EQS, ki naj bi ga predstavili prihodnji mesec, bo prvi model znamke, zasnovan na namenski električni platformi. Pri proizvajalcu so nam ponudili prvi vpogled v prestižno in tehnološko dovršeno notranjost.

Novi Mercedes-Benz EQS naj bi postavljal nove mejnike prestiža in uporabnosti na področju električne mobilnosti. Glede na napovedi in rezultate preizkusov naj bi omogočal do 700 km dosega z enim polnjenjem, kar ga postavlja ob bok trenutno najzmogljivejšemu modelu Tesle S. Že kmalu pa se nam obeta prava vojna na tem področju, saj za konec letošnjega leta Tesla najavlja še bolj zmogljivo različico Tesla S Plaid+, ki naj bi omogočala dobrih 830 km dosega z enim polnjenjem, zagonsko podjetje Lucid Motors pa najavlja prihod limuzinskega modela Air z dosegom malo pod 830 km. Mercedes-Benz EQS je zasnovan na namenski električni platformi znamke, kar predstavlja občuten napredek v primerjavi z njihovim prvim popolnoma električnim modelom križanca EQC, kjer so za osnovo uporabili prirejeno platformo, namenjeno modelom s klasičnim pogonom.

Primerno statusu modela EQS je zasnovana tudi notranjost, ki ob izbiri opcije MBUX Hyperscreen preko celotne širine armaturne plošče ponuja zaslon velikosti 56-palcev (141 cm), ki brezšivno združuje 12,3-palčna zaslona pred voznikom in sovoznikom ter 17,3-palčni osrednji zaslon s tehnologijo OLED. Na voljo naj bi bila tudi klasična (in denarnici bolj prijazna) opcija, pri kateri naj bi, podobno kot v novem modelu S, za podajanje informacij uporabili 12,3-palčni zaslon pred voznikom ter osrednji 12,8-palčni zaslon, ki naj bi predstavljal osnovo multimedijsko-informacijskega sistema.

Ne glede na različico bo uporabnikom vselej na voljo nasodobnejša različica sistema MBUX s podporo umetne inteligence in glasovnim upravljanjem ter vrsto kamer, ki naj bi služile kot podpora širokemu naboru asistenčnih sistemov ter za povečanje udobja. Izbirati bo možno med različnimi vrstami sprednjih sedežev, od standardnih do športnih z integriranim vzglavnikom, ki bodo na voljo v okviru opremske različice AMG Line.

Po besedah člana uprave Markusa Schaeferja naj bi že v prihodnjem letu pod okriljem njihove znamke proizvajali osem električnih vozil. Proizvodnja naj bi potekala v proizvodnih obratih na treh kontinentih, kot je dejal Schaefer, pa so pri Mercedesu izboljšali prilagodljivost večine proizvodnih obratov. Posledično bodo lahko v vseh obratih proizvajali hibridne, električne ter modele s klasičnim pogonom v odvisnosti od zahtev kupcev in posamičnega razvoja trgov. Markus Schaefer še dodaja, da bo Mercedes s svojimi zmogljivostmi lahko ustregel zahtevam trga tudi v primeru, če se bo povpraševanje po električnih vozilih povečevalo. Pri nemški znamki so prav tako naklonjeni ideji, da njihovo platformo in komponente uporabljajo tudi drugi proizvajalci električnih vozil v primeru da bi sodelovanje prinašalo koristi vsem stranem. Že v preteklem letu so poglobili povezavo na področju električnih vozil z britanskim proizvajalcem prestižnih športnih avtomobilov Aston Martin, s katerim sodelujejo pri prestižnem električnem križancu Lagonda.

Tekom letošnjega leta prihajata električna modela kompaktnega razreda EQA in EQB, pridružila pa se jima bosta še večji EQE in EQS, ki naj bi ga predstavili 15. aprila.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, Carscoops. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen najavil novi T7
Tri oblikovalske skice prenovljene Škode Kodiaq