Novice

Mercedes razkriva podrobnosti prihajajočega modela EQS

Pred uradno predstavitvijo novega električnega paradnega konja pri Mercedesu razkrivajo nekaj lastnosti in zmogljivosti novega modela.

Mercedes EQS je prvi model prestižnega razreda znamke, zasnovan na namenski električni platformi, ki naj bi uporabnikom nudil neokrnjene zmogljivosti brez lokalnih emisij. Popolnoma električni EQS naj bi omogočal doseg do 770 km z enim polnjenjem in naj bi bil na voljo v konfiguracijah z zadnjim ali štirikolesnim pogonom. Vsi modeli EQS imajo osnovni električni pogonski sklop (eATS) nameščen na zadnji osi, različice s štirikolesnim pogonom 4Matic pa bodo imele električni motor nameščen še spredaj.

Izbirati bo mogoče med modeli z 245 kW (334 KM) ali 385 kW (525 KM) ter 568 Nm (EQS 450+) oziroma 855 Nm navora (EQS 580 4Matic), kmalu pa naj bi bila na voljo tudi zmogljivejša izvedenka, za katero še ne razkrivajo podrobnosti, najverjetneje pa bo nastala pod okriljem oddelka AMG. Različica z zadnjim pogonom naj bi dosegla stotico iz mirovanja v 6,3 sekundah, medtem ko naj bi zmogljivejši, štirikolesno gnani EQS iz mirovanja do 100 km/h pospešil v 4,3 sekundah. Ne glede na izvedbo bo končna hitrost omejena na 210 km/h. Na voljo bosta baterijska paketa s 400-voltno arhitekturo in uporabno kapaciteto 90 kWh oziroma 107,8 kWh z integriranimi hladilnim sistemom za kar najbolj optimalno delovanje, kar naj bi v najbolj zmogljivi kombinaciji zadostovalo za doseg do 770 km z enim polnjenjem. Pri Mercedesu jamčijo za brezhibno delovanje baterije v okviru nazivnih vrednosti za obdobje desetih let ali 250.000 prevoženih kilometrov.

Polnjenje bo možno preko vgrajenega polnilnika z najvišjo močjo do 22 kW (AC) ali preko hitrih enosmernih (DC) polnilnih mest z močjo do 200 kW. Pri Mercedesu obljubljajo, da bo za dodatnih 300 km dosega potrebno le 15 minut polnjenja. Med vožnjo bo energija za polnjenje baterije na voljo preko sistema inteligentno krmiljene rekuperacije, ki bo omogočala tudi popolno zaustavitev. Tri stopnje rekuperacije bo možno nastavljati s pomočjo obvolanskih ročic, maksimalna moč pa bo znašala 290 kW. Polnjenje bo omogočeno v mreži polnilnih mest Mercedes me Charge, v okviru katere je na območju 31-ih držav uporabnikom na voljo več kot pol milijona polnilnih mest – od tega 200.000 na področju Evrope. Za učinkovito in brezskrbno potovanje bo uporabnike, ob upoštevanju prometa v realnem času, na kar najbolj učinkovit način popeljal navigacijski sistem z električni vožnji prilagojeno inteligenco.

Vožnja v novem električnem predstavniku Mercedesovega prestižnega razreda bo tiha in udobna tudi po zaslugi izboljšane zvočne izolacije in dušenja vibracij, ki so se mu inženirji še posebej posvetili ob načrtovanju električnega pogonskega sklopa. Za dodatno zmanjšanje hrupa v notranjosti pri višjih hitrostih so poskrbeli tudi z zmanjšanjem količnika aerodinamičnega upora, ki prvič pri serijskem modelu znaša le 0,20. Nove tehnologije so uporabili tudi pri zasnovi vrat in tesnjenju oken, dodatek paketa akustičnega udobja pa naj bi še dodatno znižal raven hrupa v kabini. Izbirati bo mogoče med platišči velikosti od 19 do 21 palcev.

Izdelava novega EQS naj bi bila trajnostno naravnana, saj bodo pri proizvodnji uporabili vrsto recikliranih in obnovljivih materialov.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, Autoblog. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes razkriva podrobnosti prihajajočega modela EQS"


mavrica
3 leta 27 dni nazaj

izgleda super, 10 let ali 250t km na baterijo

 
Več moči za Toyotin GR86
Prenovljeni Jeep Compass za evropski trg