Novice

Renaultov hibridni E-Tech za Captur in Clio

Francozi so očitno razvili do serijske zrelosti svojo hibridno tehniko, ki so ji nadeli ime E-Tech. Najprej jo bodo ponudili v dveh kompaktnih novincih, Capturju in Cliu.

Razlika med obema je v tem, da bo hibridna tehnika v večjem Capturju nadgrajena s prključnostjo, v Cliu pa bo omejena na nepriključno izvedenko.

Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid je po zaslugi 9,8-kilovaturne baterije sposoben v mešanem režimu standarda WLTP priti največ 50 kilometrov daleč na elektriko, preden preklopi v običajni hibridni režim s kombiniranjem delovanja bencinarja in električnega motorja. V mestu meri ta razdalja 60 kilometrov. V električnem načinu je največja hitrost omejena na 135 km/h. Za pogon skrbi kombinacija novega 1,6-litrskega bencinarja, dveh elektromotorjev in menjalnika brez sklopke.

En elektromotor je visokonapetostni motor-generator, namenjen vklopom in izklopom bencinskega motorja iz pogona, drugi pa strogo pogonski elektromotor. Nazivne moči obeh je Renault zadržal zase. Pri proizvajalcu zagotavljajo, da je sistem z menjalnikom brez sklopke uglašen tako, da vozilo vsakič spelje na elektriko, bencinski motor pa se vklopi v pogon pri večjih hitrostih. Delovanje sistema se v Capturju E-Tech Plug-in Hybrid odraža v povprečni porabi 1,5 l/100 km bencina (WLTP) in emisiji 34 gramov CO2.

Priključni hibrid v Capturju pozna seveda tudi različne načine delovanja, ki so zbrani v sistemu Multi Sense. Način Pure omeji pogon na izključno elektriko. Način E-Save je namenjen ohranjanju napolnjenosti baterije, recimo na odprtih cestah, za električno vožnjo v mestu, način Sport pa izkoristi vzporedno-zaporedno spojitev obeh elektromotorjev in bencinarja za posebej energične in dinamične zmogljivosti Capturja.

Clio E-Tech Hybrid uporablja v osnovi enak pogonski sklop z bistveno razliko v zmogljivosti baterije, ki premore v Cliu »samo« 1,2 kWh. Renault pravi, da hibridni sistem v Cliu dovoljuje vožnjo z do 80 % poti opravljene zgolj na elektriko. Posledično napoveduje Renault povprečno emisijo 100 g/km CO2 v načinu WLTP.

Medtem ko nam Renault ni zaupal zmogljivostnih podatkov posameznih elektromotorjev, pa so zapisali, da je sistemska moč pogona v Cliu 103 kW oziroma 140 KM, v Capturju pa 120 kW oziroma 160 KM. Čeprav Renault tega ne pojasnjuje, je razlika v teh zmogljivostih zelo verjetno vezana na moč glavnega pogonskega elektromotorja v obeh.

S tem pa hibridizacija pogonske ponudbe v Renualtih še zdaleč ni zaključena. Že v kratkem jo namreč pričakujemo v modelu Megane E-Tech Plug-in Hybrid in drugih njihovih modelih. Naj spomnimo, da načrtuje Renault do leta 2022 razširil svojo prodajno paleto s skupno osmimi baterijsko-električnimi modeli in 12 hibridiziranimi modeli.

Prvič bo Renault predstavil novinca na avtomobilskem salonu v Bruslju med 10. in 19 januarjem.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Renaultov hibridni E-Tech za Captur in Clio"


mrtwelvetrees
4 leta 3 meseci nazaj

Zanimivo bo tudi, ali se bodo ljudje po letih uporabe takega avtomobila odločili za nakup nove baterije (ko se bo iztrošila) ali bodo avto enostavno prodali in bo imel zelo majhno vrednost.

jankometka
4 leta 3 meseci nazaj

Veliko sreče novopečenim poskusnim zajčkom

J.McLane
4 leta 3 meseci nazaj

Pričakujem da bo Captur plug-in cenovno pozicioniran vsaj 6k € nad TCe 150 EDC, Clio pa bo cenovno nad TCe 130 EDC, torej 18-19k €. Vse je pa odvisno od tega kolikšno proizvodnjo in prodajo načrtujejo, če bo omejena količina bodo jasno cene primerno višje.

xxl
4 leta 3 meseci nazaj

Glede na to, da Renault ima relativno ugodne cene, upam, da bo tako tudi pri hibridih.

 
Pogon e-4orce za štirikolesno gnan električni Nissan
Poslušanje glasbe v avtomobilu brez zvočnikov