Novice

Poslušanje glasbe v avtomobilu brez zvočnikov

Continental je v sodelovanju s podjetjem Sennheiser na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES predstavil zvočni sistem, ki za predvajanje ne potrebuje zvočnikov.

Ac2ated naj bi deloval na principu instrumentov s strunami, kjer njihovo leseno ohišje predstavlja resonančno komoro. Predstavljen sistem naj bi namesto strun in lesenega ohišja uporabljal posebne vzbujevalnike, ki naj bi pod nadzorom razvite programske opreme prenašali vibracije na notranje površine avtomobila ter preko njih oddajali zvočne valove, prenos zvoka pa omogoča posebna tehnologija spajanja vzbujevalnikov na površine notranjih panelov. Po besedah predstavnikov obeh podjetij naj bi takšen sistem poslušalcem omogočil vrhunsko izkušnjo, saj naj bi pričaral izjemno zvočno kuliso, podobno tistim v koncertnih dvoranah, sam zvok pa naj bi bil naraven in dinamičen.

Komponente sistema naj bi bilo možno vgraditi v vratne panele, armaturno ploščo, pa tudi v prednje stebričke in zadnjo polico, uporaba sistema Ac2ated pa bi lahko proizvajalcem avtomobilov pustila več oblikovalske svobode pri zasnovi notranjosti. Poleg občutno manjše mase v primerjavi s konvencionalnimi sistemi, ki dosežejo do 40 kg, naj bi inovativna izvedba zavzemala tudi od 75 do 90 odstotkov manj prostora v primerjavi z obstoječimi, zaradi česar naj bi bil še posebno ustrezna za uporabo v električnih avtomobilih.

Trenutno še ni znano, kdaj bodo tovrstni sistemi na voljo za širšo uporabo, bodo pa verjetno predstavljali svojevrstno revolucijo in korak naprej pri snovanju avtomobilskih interierjev prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Continental.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renaultov hibridni E-Tech za Captur in Clio
Audijevi modeli kmalu z zmogljivejšim informacijskim sistemom