Novice

Sedemdeset let Volkswagnove ikone

Volkswagnov kombi, ki ga poznamo tudi pod imeni Transporter ali Bus, ob sedemdeseti obletnici z različico T6 še naprej kroji sam vrh ponudbe tega segmenta vozil.

Po odhodu legendarnega hrošča, ki so ga po več kot osmih desetletjih obstoja dokončno prenehali proizvajati lani, starosta nemške znamke postaja model Transporter. Ta kljub temu, da so ga pri Volkswagnu s prihodom pete generacije prenehali izvažati na ameriški trg, povsod drugje še naprej ohranja svoj status. Skupno je bilo do sedaj prodanih okrog 13 milijonov primerkov, Transporter pa je poleg evolucijskih sprememb tekom let dobil tudi več različnih izvedenk in je na dobri poti, da postane model z najdaljšo tradicijo.

S proizvodnjo modela Transporter so pričeli leta 1950, ko je iz proizvodnih hal pripeljala različica T1, ki so jo izdelovali med leti 1950 in 1967 in je bila poznana tudi po vzdevkih Bus, Bulli in Kombi. Različica T1 z zadaj vgrajenim hroščevim motorjem je kljub starosti še naprej popularna in cenjena med zbiralci, pred kratkim pa so za zanj predstavili tudi električno predelavo.

Leta 1968 so predstavili različico T2, ki predstavlja evolucijo prve generacije in dobiva nekaj novih elementov, kot sta možnost strešnih oken in razdeljeno vetrobransko steklo. Proizvodnja različice T2 je potekala do leta 1979, ko jo je nasledil model T3.

Le-ta prvič prihaja z modernejšimi, bolj ostrimi linijami ter možnostjo štirikolesnega pogona in je zadnja generacija z motorjem, nameščenim v zadku. Na voljo je bila tudi v izvedenki, namenjeni preživljanju prostega časa, njegova proizvodnja pa je potekala do leta 1992.

Leta 1993 predstavljena različica T4 predstavlja začetek novega obdobja s spredaj nameščenim motorjem in se je na ameriškem tržišču prodajala izključno v potniški izvedbi, pridih avanturizma pa je ponujala opcijska konfiguracija z zložljivim šotorom.

Peta generacija Transporterja,je bila obenem tudi prva, ki ni bila več na voljo ameriškim kupcem, vendar se je kljub temu uspešno uveljavila na ostalih trgih, kjer je bila ob sodobnem videzu in za ta segment presenetljivo kvalitetni izvedbi notranjosti, na voljo v različnih motornih izvedenkah. Izdelovali so jo v obdobju med 2004 in 2015.

Zadnja, trenutno aktualna generacija T6 je bila prvič predstavljena leta 2016 in ob upoštevanju sodobnih smernic oblikovanja ponovno utrjuje svoj položaj na trgu. Od preteklega leta v generaciji 6.1 poleg gospodarske (Transporter) in potniške (Multivan) različice ponuja tudi osveženo potovalno različico California.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Volkswagen, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Morgan Plus 40 Anniversary Edition ob slovesu avtomobilske klasike
Nemški avtomobilski industriji grozi izguba 100.000 delovnih mest