Novice

Škoda Kodiaq osvežen za prihodnost

Malo manj kot pet let po prvi predstavitvi težko pričakovanega športnega križanca češke znamke, so mu pri Škodi namenili prenovo, ki poleg osveženega videza prinaša tudi nekaj tehnoloških novosti.

Osvežitev na sredini življenskega cikla Kodiaqu prinaša posodobljeno zunanjost, ki so jo v skladu s trenutnimi oblikovalskimi smernicami znamke, približali videzu novejših modelov. Prenovljeni Kodiaq bo prepoznaven po spremenjenem sprednjem in zadnjem odbijaču, bolj pokončni sprednji maski ter vitkejših sprednjih LED žarometih, ki bodo tokrat opcijsko lahko na voljo tudi z matrično tehnologijo. Zadnji del, poleg zmanjšanega zadnjega stekla, dobiva na novo zasnovane zadnje luči, napis z imenom znamke pa se razteza na zgornjem sredinskem delu prtljažnih vrat. Po besedah predstavnikov Škode spremembe izražajo še več dinamike, ki jo poudarja nov izbor aluminijastih platišč v velikostih do 20 palcev.

Notranjost, podobno kot pri aktualnem modelu Kodiaq, še naprej ostaja posvečena prostornosti in udobju, prenova pa s kvalitetnimi materiali in različnimi kontrastnimi dodatki dodaja pridih prestiža. Zasnova armaturne plošče tudi po osvežitvi ostaja enaka – standardno bo za podajanje informacij skrbel 8-palčni (opcijsko 9,2-palčni) zaslon informacijsko-multimedijskega sistema, pred voznikom pa bo, namesto merilnikov klasične zasnove, opcijsko lahko na voljo tudi digitalna inštrumentna plošča z 10,25-palčnim zaslonom. Različice SportLine in RS dobivajo novo zasnovan volan s tremi prečkami, medtem ko bo v ostalih različicah na voljo prav tako nov volan z dvema prečkama. Nekaj izboljšav je bila deležna tudi ambientalna osvetlitev ter povezljivost z mobilnimi telefoni preko sistemov Android Auto, Apple CarPlay in MirrorLink ter zvok in funkcionalnost multimedijskega sistema z digitalnim radijskim sprejemnikom (DAB) s prepoznavanjem glasovnih ukazov v petnajstih jezikih.

V motorni paleti bosta dva dvolitrska dizelska motorja (110 kW/150 KM in 147 kW/200 KM), ki bosta na voljo s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Pri šibkejši različici bo možna izbira med pogonom na sprednji kolesni par ali opcijskim štirikolesnim pogonom, medtem ko bo močnejša različica že serijsko na voljo s štirikolesnim pogonom. Bencinske barve bodo zastopali trije motorji, vstopni bo 1,5-litrski TSI s 110 kW/150 KM v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (opcijsko DSG) in pogonom na prednji kolesni par. Preostanek ponudbe predstavljata 2,0-litrski bencinski TSI s 140 kW/190KM in močnejši 2,0-litrski TSI s 180 kW/245 KM, ki bo na voljo v različici RS. Oba bosta na voljo le v kombinaciji s 7-stopenjsko avtomatiko DSG in štirikolesnim pogonom. Vsi motorji, ki bodo na razpolago v prenovljenem Kodiaqu, pripadajo novi generaciji motorjev Evo in so, ob uporabi sodobnih tehnologij za zmanjševanje izpustov, manj obremenjujoči za okolje ter bolj učinkoviti.

S prodajo prenovljenega modela Kodiaq naj bi pričeli julija letos, cen pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Škoda, Carscoops. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford širi Rangerjevo paleto s paketoma Stormtrak in Wolftrak
Seat je prenovil Ibizo in Arono