Novice

Slavia je letošnji študentski projekt Škode

Škoda Slavia je sedmi koncept, ki so ga ustvarili Škodini študenti in je zasnovan na osnovi aktualnega modela Scala.

Skupina 31-ih študentov, ki svoje znanje nabirajo v okviru Škodine poklicne šole za strojništvo, je tokrat pripravilo koncept brezstrešne različice modela Scala, ki so ga poimenovali Slavia. Izbrano ime obeležuje letošnjo obletnico podjetja, ki sta ga leta 1895 ustanovila  Václav Laurin in Václav Klement. To se je najprej ukvarjalo z izdelavo koles, prvo kolo, ki sta ga sestavila, pa sta poimenovala Slavia.

Koncept Škoda Slavia je nastal po navdihu prototipa Škoda 1100 OHC iz leta 1957 in so ga zasnovali na osnovi kombilimuzinskega modela Scala, ki so jo brezstrešni različici primerno ojačali ter odstranili zadnji par vrat. Nastal je dvosedežnik z unikatnim zadnjim delom, ki ga zaključuje spojler, 20-palčnimi kolesi, sposojenimi iz modela Kodiaq vRS, ter zavornim sistemom iz modela Octavia vRS. Zunanjost koncepta zasije v posebnem odtenku bele Crystal Blue, nanesene v treh slojih, medtem ko nastavljiva LED osvetlitev spodnjega dela vozila predstavi barve češke zastave.

Dvosedežni zasnovi koncepta je prilagojena tudi notranjost, ki ob športnih sedežih Sparco in štiritočkovnih varnostnih pasovih poudari športni značaj, medtem ko uporaba kvalitetnih materialov in črnega usnja v kontrastni kombinaciji belih šivov doda pridih prestiža. V zadnji panel, z izvezenim emblemom leva, so vgradili dva nizkotonska zvočnika, ki predstavljata del zvočnega sistema z 2.250 W moči in naj bi zadovoljil še tako zahtevne poslušalce.

Ostala tehnika, vključno z motorjem 1,5 TSI (110 kW / 150 KM) in 7-stopenjsko avtomatiko z dvema sklopkama, izhaja iz serijskega modela, vključno z nespremenjeno digitalno instrumentno ploščo.

Po besedah vodilnega moža Škodine akademije Zdeněka Stankeja so študentje letošnjemu izdelku uspeli oblikovati povsem svoj značaj in obenem osvojili vse potrebne tehnološke rešitve za pretvorbo kombilimuzine v čistokrvni model dvosedežnega roadsterja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Škoda. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Slavia je letošnji študentski projekt Škode"


Bucko99
3 leta 9 meseci nazaj

A samo jaz vidim predelanega Winda ?

miapan
3 leta 9 meseci nazaj

Vse pohvale vredno, da se ukvarjajo na poklicnih šolah z takšnimi projekti.

xxl
3 leta 9 meseci nazaj

S prtljažnikom se niso hoteli pohvalit? Ga sploh ima?

wildbliw
3 leta 9 meseci nazaj

Ima ga, samo verjetno nič posebnega. Cel kup prostora vrženega stran; ni zadnjih sedežev, ni zložljive strehe, po vsej verjetnosti ni nekega 900 litrskega prtljažnika in tudi ni nekega motorja 800HP+. Z drugimi besedami avto za duvanje, ki je samo in nič več, kot šminka (pa še to na nekaterih mestih ne preveč dodelana).

3 leta 9 meseci nazaj

O jezes!

 
Jeep predstavlja svoja prva priključna hibrida Renegade 4xe in Compass 4xe
Audi razvija tehnologijo dvosmernega polnjenja