Novice

Audi razvija tehnologijo dvosmernega polnjenja

V sklopu zavezanosti Pariškemu podnebnemu sporazumu in za doseganje CO2 nevtralnosti svoje flote vozil do leta 2050, pri Audiju raziskujejo širše možnosti uporabe električnih vozil, ki bi lahko predstavljale del energetskega preobrata.

Zamisel o uporabi avtomobila kot hranilnika električne energije sicer ni nova, saj možnosti tovrstne uporabe zalog električne energije v baterijah električnih avtomobilov že raziskujejo tudi ostali avtomobilski proizvajalci. Pri Audiju pa so v sodelovanju s podjetjem Hager Group predstavili svoje zamisli, ki naj bi omogočile optimalno izrabo električnih virov in s katerimi bi lahko povečali stabilnost električnih omrežij ter znižali stroške za električno energijo.

Audi in Hager Group skupaj razvijata izhodišče za raziskave in rešitve, ki bi z inteligentno rabo mobilnih hranilnikov električne energije (električnih avtomobilov) omogočila večjo zanesljivost oskrbe ter učinkovitejšo in cenovno bolj ugodno rabo električne energije. Kot primer bi lahko baterija električnega Audija e-tron približno en teden pokrivala potrebe po električni energiji enodružinske hiše.

Princip dvosmernega polnjenja doma (V2H – Vehicle to Home) je v osnovi precej enostaven – visokonapetostna baterija električnega avtomobila, ki se običajno polni priključena preko domače polnilne postaje naj bi obenem predstavljala decentralizirani shranjevalni medij, ki bi energijo tudi oddajal v hišo. V primeru, da hiša kot enega od virov električne energije uporablja fotovoltaični sistem, bi avtomobilska baterija lahko služila tudi kot začasni hranilnik elektrike, pridobljene na ta način, ki bi jo v obdobju brez sonca lahko oddajala nazaj v hišo. V kombinaciji z lastnim domačim hranilnikom bi lahko omogočala skoraj popolno energetsko samooskrbo, pa tudi večjo zanesljivost oskrbe v primeru popolnega izpada omrežja. Poleg tega bi z uporabo dvosmernega polnjenja lastniki hiš z lastnim fotovoltaičnim sistemom lahko polnili vozilo z elektriko iz lastne proizvodnje, le-to pa bi shranjevalo presežke energije iz fotovoltaičnega sistema. V primeru večtarifnega sistema obračunavanja električne energije, bi lahko stroškovno učinkovitost še izboljšali tako, da bi avtomobilsko baterijo napolnili v času nižje tarife, v času višje tarife pa bi le-ta z električno energijo oskrbovala celotno hišo.

Za raziskovalni projekt so uporabili Audi e-tron s predserijsko tehnologijo polnjenja in stensko polnilno postajo na enosmerni tok (DC), ki omogoča polnilno moč do 12 kW, ter jo povezali s prilagodljivo razširljivim domačim hranilnikom kapacitete 9 kWh. Rešitev je učinkovita tudi zato, ker vse povezane komponente delujejo z enosmernim tokom, zato za povezavo med fotovoltaičnim sistemom in vozilom ni potrebe po razsmerniku.

Po besedah Martina Dehma, vodje projekta na Audijevi strani, so razvojni inženirji velik pomen pripisovali funkcionalnosti in ohranjanju mobilnosti, saj ne želijo, da bi se stranka zaradi uporabe tega sistema počutila kakorkoli omejeno. Zato inteligentno upravljanje polnjenja krmili optimalno rabo baterije in s tem maksimizira gospodarnost celotnega sistema, uporaba pa je za stranke nadvse preprosta – avto priključijo na vtičnico in vse steče samo od sebe.

Avtomobilizem.com (Vir, foto in video: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Slavia je letošnji študentski projekt Škode
Škoda bo Enyaq iV razkrila na prvi šolski dan