Novice

SSC Tuatara je prevzel naslov najhitrejšega avtomobila na svetu

Švedski Koenigsegg je moral priznati poraz severnoameriškemu proizvajalcu SSC v lasti Jeroda Shelbya, ki kljub enakemu priimku ni v sorodu s slavnim Carrollom.

Pred slabima dvema letoma je naslov najhitrejšega produkcijskega avtomobila na svetu osvojil Koenigsegg z modelom Agera RS, pri katerem so zabeležili hitrost 447,24 km/h ter presegli dotedanji Bugattijev rekord iz leta 2010. Če se je zdela omenjena hitrost neverjetna, se pripravite  – SSC Tuatara jo je 10. oktobra 2020 prepričljivo prekosil s 508,73 km/h.

Za volan svežega rekorderja je sedel britanski dirkač Oliver Webb, merjenje pa je potekalo pod strogim nadzorom na 11-kilometrskem povsem ravnem odseku avtoceste 160 v Nevadi, kjer se je v zgodovino zapisal tudi Koenigsegg. Zanimivo je še, da je za potrebe praktično vseh testiranj pred poskusom rušenja rekorda z vozilom upravljal lastnik Jerod Shelby, ki je volan prepustil Webbu šele tik pred zdajci. Na sovozniškem sedežu ga je spremljal v nekaj poskusnih vožnjah ter izjavil, da se je večkrat vprašal, kdaj bo Webb že končno začel zavirati

Ker za vpis v Guinessovo knjigo rekordov šteje povprečje najboljših dosežkov v obeh smereh, so uradni merilci upoštevali hitrost 508,73 km/h, sicer pa je Webb v eni smeri dosegel celo hitrost 532,93 km/h. Webb naj bi ob tem komentiral, da je imel avtomobil še nekaj rezerve, a se je sam zadržal na točki, ki se mu je zdela ob bočnih sunkih vetra še sprejemljiva.

SSC Tuataro poganja 5,9-litrski agregat V8 Nelson Racing Billet z močjo 1.350 kW (1.750 KM), kadar za gorivo uporabijo mešanico etanola E85, in z najvišjo navorsko vrednostjo 1.735 Nm pri 6.800 vrtljajih na minuto. Sklop dopolnjuje 7-stopenjski avtomatizirani menjalnik z robotiziranim sistemom obvolanskih prestavnih ročic. Dno vozila je od podlage odmaknjeno le 102 mm, količnik zračnega upora pa znaša 0.279.

Prvi primerek serijskega modela, ki so ga poimenovali po novozelandski vrsti kuščarja, je bil že predan kupcu, po načrtih pa naj bi jih v Washingtonu izdelali še 99. Cene zanj segajo od 1,6  pa vse do 1,9 mio ameriških dolarjev.

Opomba uredništva: Po objavi videa s hitrostnim presežkom je več znanih YouTuberjev opozorilo na nedoslednosti posnetka v primerjavi z enakimi geografskimi mejniki v preverjeno rekordni vožnji Koenigseggove Agere RS. V podjetju SSC so odgovorili, da je prišlo do neljubih napak v montaži video posnetka, verodostojnost dosežka pa naj bi potrdili pri avstrijskem izdelovalcu merilne opreme Dewetron. Slednji so javnosti dali vedeti, da niso bili prisotni pri podiranju hitrostnega rekorda. Predstavniki SSC so zatrdili, da bodo dokazali dosežene rekordne hitrosti Tuatare z neobdelanimi posnetki in zapisi meritev, rezultat pa pred tem še ne bo prišel v Guinessovo knjigo rekordov. 

Avtomobilizem.com (Vir: SSC, Motor Trend. Foto: SSC.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "SSC Tuatara je prevzel naslov najhitrejšega avtomobila na svetu"


cashy
3 leta 6 meseci nazaj

S čim in kje lahko potem lahko tegale tankaš, ko ga imaš enkrat doma za vsakodnevno vožnjo? 😀

nejc1
3 leta 6 meseci nazaj

Rekord naj bi bil postavljen s klasičnim bencinom (takšna so pravila), ki ga lahko tankaš povsod…

frgo
3 leta 6 meseci nazaj

nisem preverjal, ampak E85 se zelo verjetno šteje kot običajno gorivo, ker se ga marsikje po svetu toči namesto bencina (npr. Brazilija, Švedska, US&A)

 
Glasovno upravljanje bo v prihodnosti ključno za varnost
Porsche predstavil dodatne motorske opcije za osveženo Panamero