Novice

Glasovno upravljanje bo v prihodnosti ključno za varnost

Predstavniki švedskega avtomobilskega proizvajalca Volvo so v sklopu raziskav, namenjenih povečanju varnosti na cestah, tokrat pod drobnogled vzeli osredotočenost voznika na vožnjo.

Sodobna tehnologija, v vedno večji meri prisotna v vseh avtomobilskih segmentih, sicer lahko občutno pripomore k varnejši in manj utrujajoči vožnji, po drugi strani pa lahko prisotnost zaslonov in njihovo upravljanje zelo hitro odvrača pozornost voznika z dogajanja na cesti. V okviru različnih preteklih študij so dokazali, da je nastavljanje funkcij avtomobila ali multimedijskega sistema preko zaslonov na dotik lahko v nekaterih primerih celo bolj nevarno od vožnje pod vplivom alkohola.

Pri Volvu so zato v okviru raziskav z namenom povečanja varnosti na cesti prišli do zaključka, da se ne moremo v celoti izogniti različnim motnjam, ki zmanjšujejo osredotočenost voznika na vožnjo ter da je tehnologijo v avtomobilih potrebno bolje izkoristiti na način, ki bo vozniku omogočal ohraniti pozornost. Po besedah Malin Ekholm, vodje oddelka za varnost pri Volvu, je sicer vsesplošno prepričanje, da pozornost voznika odvrača predvsem uporaba telefonov in zaslonov, vendar je po njenem mnenju potrebno upoštevati tudi druge dejavnike, ki vključujejo stres in ostale življenjske okoliščine.

Iz tega vidika so po mnenju nekaterih avtomobili iz časov, ko še nismo poznali zaslonov, povezljivosti in mobilnih telefonov, varnejši od avtomobilov sedanjika, vendar tovrstne primerjave niso realne glede na sodoben način življenja, ki stremi k nenehni povezanosti. Zato pri podjetju Volvo iščejo rešitve, ki bi ob vsem tem omogočale najvišjo možno raven varnosti, ena od njih pa je tudi uporaba glasovnih ukazov.

V novem modelu Volvo XC40 Recharge je že na voljo napreden sistem glasovnega upravljanja, zasnovan na Androidu, ki omogoča nadzor nad nastavitvami temperature, navigacijo ter predvajanjem glasbe in telefonskimi klici, brez potrebe po umiku rok z volana. S tem že sama tehnologija omogoča ohranjanje osredotočenosti na vožnjo, ostali aktivni varnostni sistemi pa naj bi še dodatno povečevali varnost med vožnjo. Problem odvračanja pozornosti nameravajo pri Volvu reševati tudi z uporabo kamer, ki bi spremljale voznika. V primeru njegove zmanjšane osredotočenosti ali neodzivnosti na opozorilne signale bi aktivirale ustrezne asistenčne sisteme, ki bi zmanjšali hitrost vožnje, omogočili varno zaustavitev in alarmirali asistenčno službo ter s tem zmanjšali možnost trčenja.

Zgoraj omenjeno tehnologijo kamer naj bi Volvo pričel uporabljati pri naslednji generaciji modelov, zasnovanih na modularni platformi SPA2, ki bo omogočala uporabo najnovejših tehnologij s področja elektrifikacije, povezljivosti in sistemov za avtonomno vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Od telefona do platforme za električni avtomobil
SSC Tuatara je prevzel naslov najhitrejšega avtomobila na svetu