Novice

Suveren nastop novega Audija Q5 Sportback

Audijev novi kupejevski križanec združuje uporabnost z eleganco in je namenjen kupcem, ki sta jim poleg dizajna in tehničnih inovacij pomembna tudi športen značaj in funkcionalnost.

Audi po modelih e-tron Sportback in Q3 Sportback predstavlja svoj tretji CUV (Crossover Utility Vehicle), ki združuje dinamiko kupeja, športnost ter obenem nudi dobro mero uporabnosti. Videz zunanjosti novega modela Q5 Sportback je skladen s sodobnimi oblikovalskimi smernicami znamke in poudarja mogočen in suveren značaj avtomobila, na sprednjem delu izražen z osmerokotnim enodelnim okvirom mreže hladilnika med velikima stranskima odprtinama za zajem zraka. Razširitve na stranskih pragovih, skupaj s sklenjeno valovito ramensko linijo, dodatno poudarijo kolesa ter obenem poosebljajo stabilnost in robustnost. Sprednji žarometi z markantno grafiko dnevnih luči bodo serijsko v LED tehniki, matrična LED tehnologija pa bo na voljo opcijsko. Enako velja za zadnje luči, ki jih bo moč naročiti v novi digitalni tehnologiji OLED z različnimi specifičnimi svetlobnimi grafikami ter dinamično svetlobno animacijo. Izbirati bo možno med dvema izvedbama zunanjosti (Advanced in S Line) ter med dvanajstimi barvnimi odtenki v kombinaciji s kontrastnimi elementi v črni barvi.

Notranjost 4,69 m dolgega avtomobila ob medosni razdalji 2,82 m zagotavlja dovolj prostora potnikom in prtljagi, ob opcijsko pomični zadnji klopi pa bo moč povečati prostornino prtljažnika z osnovnih 510 l do največ 570 l. Poleg uporabe kvalitetnih materialov udobje ob vožnji zagotavlja digitalna in intuitivna tehnologija upravljanja in prikaza informacij na zaslonu povezanega multimedijsko-informacijskega sistema, ki temelji na modularni platformi tretje generacije (MIB 3). Opcijsko je lahko vgrajen virtualni prikazovalnik (Audi Virtual Cockpit Plus) z 12,3-palčnim zaslonom ter projicirni sistem, medtem ko informacijski sistem z navigacijo (MMI Navigacija Plus) informacije podaja preko 10,1-palčnega zaslona na dotik. Varnost bo zagotovljena s pomočjo vrste asistenčnih sistemov, razdeljenih v tri pakete, ki med drugim vsebujejo prilagodljivo asistenco za vožnjo, prediktivno asistenco za učinkovitost ter serijsko vgrajen asistenčni sistem za preprečevanje trčenj z drugimi udeleženci v prometu (Audi Pre Sense City).

Motorno paleto bodo sestavljali trije dizelski motorji TDI in dva bencinska TFSI. Ob prihodu na trg bo najprej na voljo dizelski dvolitrski motor s 150 kW (204 KM) in 400 Nm navora s sistemom blagega hibrida v povezavi s 7-stopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom S-tronic ter pogonom quattro s tehnologijo ultra. Kasneje naj bi bil novi Q5 Sportback na voljo še z zmogljivejšo različico 4-valjnega motorja TDI, s 6-valjnim motorjem TDI, ter z dvema bencinskima dvolitrskima štirivaljnikoma TFSI. Poleg tega nameravajo pri Audiju model Q5 Sportback ponuditi še v različici s priključno-hibridnim pogonom in v športni različici SQ5 Sportback.

Proizvodnja novega modela Audi Q5 Sportback, namenjena mednarodnim trgom, bo potekala v mehiškem proizvodnem obratu San José Chiapa, medtem ko naj bi modeli za kitajski trg prihajali iz proizvodnih trakov obrata Čangčunu. Prihod na trg je predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zmagovalci PAL 2020
Asistenčni sistemi prvič na preizkusu Euro NCAP