Novice

Tesla med ponudniki električne energije

Podjetje naj bi že pridobilo licenco za trgovanje z električno energijo na območju zahodne Evrope, najprej pa naj bi svoje storitve ponudili potencialnim kupcem v Nemčiji.

Tesla naj bi na ta način še dodatno utrdila položaj na trgu ter uporabnikom ponudila možnost uporabe električnih vozil z nižjimi stroški, podjetje pa naj bi v Nemčiji med morebitnimi uporabniki njihovih storitev že izvedlo nekaj raziskav.

Čeprav predstavniki Tesle zaenkrat ne podajajo kakršnihkoli komentarjev v zvezi s tematiko, naj bi poleg pridobljene licence že postali tudi član energetske borze Epex Spot v Parizu, preko katere poteka velik del zahodnoevropskega trgovanja z električno energijo.

Pri Tesli naj bi se predvidoma osredotočili predvsem na prodajo električne energije iz obnovljivih virov, saj to področje že delno obvladujejo s prodajo solarnih sistemov in hranilnikov energije Powerwall, ki bi lahko predstavljali del energetskega omrežja. Z izgradnjo dovolj obsežne mreže lastnih uporabnikov bi dosegli določeno raven stabilnosti in posledično predstavljali resno konkurenco tekmecem, kot sta podjetji Vattenfall in EnBW, ki že investirata v storitve električne mobilnosti. Vendar njihov razcvet, podobno kot podjetji RWE in E.ON, omejujejo stroški proizvodnje električne energije, ki vključujejo stroške fosilnih goriv in vzdrževanja jedrskih elektrarn.

Prav proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov naj bi bila eden glavnih dejavnikov za postavitev novega proizvodnega obrata Gigafactory 4 v pokrajini Brandenburg blizu Berlina, saj naj bi na tem območju v prvi polovici letošnjega leta kar 65 odstotkov elektrike proizvedli iz obnovljivih virov, predvsem vetrnih elektrarn.

Teslo naj bi v anketah med nemškimi uporabniki zanimala predvsem njihova naklonjenost menjavi ponudnika električne energije in morebiten nakup njihovega fotovoltaičnega sistema skupaj s hranilnikom energije Powerwall v primeru, da bi bili deležni posebnih tarif. V anketi je podjetje še zanimalo ali bi uporabniki svojemu ponudniku prepustili nadzor nad polnjenjem električnega avtomobila, kar bi omogočilo polnjenje v obdobju nižjih tarif in prispevalo k stabilnosti elektroenergetskega omrežja, ki dobiva energijo iz obnovljivih virov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tesla med ponudniki električne energije"


jack86
3 leta 7 meseci nazaj

Temu se pravi sekundarna regulacija energetskega omrežja. Ko je poceni tarifa, filaš baterije, ko je draga, prodajaš v omrežje. Talum ima inštalirane Megapack baterije kapacitete 22MWh, kar je zelo veliko 😉

 
Dacia najavlja nova Sandero in Sandero Stepway
Uber v pospešeno elektrifikacijo flote