Novice

Uber v pospešeno elektrifikacijo flote

Podjetja Uber, Renault in Nissan pričenjajo sodelovanje pri promociji in uvajanju električnih vozil za prevoze v evropskih mestih.

Avtomobilska proizvajalca Renault in Nissan sta s ponudnikom storitev prevoza Uber podpisala sporazum o pričetku sodelovanja, preko katerega bi Uberjevim voznikom omogočili nakup električnega vozila pod ugodnejšimi pogoji. Za začetek naj bi imeli tovrstne ugodnosti Uberjevi vozniki na področju Velike Britanije, Francije, Nizozemske in na Portugalskem.

V sklopu sodelovanja naj bi Renault in Nissan omogočila nakup modelov Nissan Leaf in Renault Zoe, pričeli pa naj bi tudi s posebnimi marketinškimi in izobraževalnimi programi, ki bodo namenjeni osveščanju Uberjevih voznikov o prednostih električnih vozil.

Sodelovanje pričenjajo kmalu po nedavni najavi načrtov podjetja Uber, po katerih naj bi bila z električnimi vozili do leta 2025 prevožena polovica kilometrov njihove flote na področju Amsterdama, Berlina, Bruslja, Pariza, Londona, Lizbone in Madrida. Teh sedem mest namreč predstavlja kar 80 odstotkov celotnega njihovega prometa na področju Evrope, tamkajšnji uporabniki njihovih storitev pa naj bi imeli možnost izbire električnega vozila najkasneje do konca prihodnjega leta. Pri Nissanu naj bi sicer že v začetku letošnjega leta potrdili, da nameravajo dobaviti 2.000 modelov Leaf Uberjevim voznikom v Londonu, ki naj bi v sklopu tega dogovora ob nakupu dobili okrog 4.500 funtov (5.000 evrov) popusta. Do konca letošnjega leta naj bi z uporabo dogovorjene sheme pričeli še v Franciji, nato pa naj bi jo razširili še v druga mesta.

Uber je novemu partnerstvu dodal ambiciozno zavezo, da bodo vsa vozila v njihovi floti do 2040 brez lokalnih emisij, že do leta 2030 pa naj bi bile takšne tudi vse opravljene vožnje z Uberjem v mestih na območju Evrope ter ZDA in Kanade, kjer so se za sodelovanje povezali z GM. S svoje strani bo Uber v prehod voznikov na baterijsko električne avtomobile vložil 678 milijonov evrov.

Polega najavljenega sodelovanja s podjetji Renault in Nissan, pri Uberju že od leta 2016 sodelujejo z Volvom pri razvoja avtonomnih vozil, pred dvema letoma pa je s finančnim vložkom svoje sodelovanje s podjetjem Uber v razvoju avtonomnih vozil pričela tudi Toyota.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops.  Foto: Renault, Nissan, Uber.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tesla med ponudniki električne energije
Prenova je Genesisu G70 odnesla ročni menjalnik