Novice

Tipkanje v avtomobilu: prepovedano, dovoljeno ali oboje?

Nekako smo se že navadili in mislim, da velja neko vsesplošno odobravanje: tipkanje po mobilnem telefonu je med vožnjo, če to seveda počne voznik, nevarno. In zato tudi kaznivo.

V resnici je kaznivo vsako ukvarjanje z mobilnim telefonom, torej tudi (ali predvsem) telefoniranje. In ravno telefoniranje je ena od treh (poleg hitrosti in alkoholiziranosti) glavnih akcij naše ljube nam policije. Zakaj? Ker je v teh primerih najlažje ali/in najhitreje pobrati (voznikov) denar. Tipkanja pravzaprav niti ne nadzorujejo, saj je verjetno težko dokazljivo, v resnici pa je tipkanje dosti bolj nevarno kot telefoniranje.

Vozniki smo si tudi po svojih sposobnostih vožnje precej različni in iz izkušenj trdim, da je marsikdo za volanom na cesti dosti bolj nevaren, ko zgolj vozi, od številnih tistih, ki hkrati tudi telefonirajo na zakonsko nedovoljen način. Torej s telefonom v roki.

Cela zgodba izvira iz neizpodbitnega dejstva, da vsak opravek, ki ni vožnja, vozniku zmanjšuje pozornost, kar je nevarno. Spomnim se neke nezgode v zgodnjih 90. letih, ko so mladci vozili po magistralni cesti in je voznik menjaval avdio kaseto, pri tem nerodno zapeljal s ceste v nekaj trdega in posledično umrl. Problem se še zdaleč ni spočel z mobilnimi telefoni.

Vseeno je, ali (bo)sta osrednja zaslona dva ali bo eden toliko večji: iskanje točke na zaslonu in ciljanje nanjo s prstom med vožnjo JE nevarno. Bolj kot držanje telefona ob ušesu.
Vseeno je, ali (bo)sta osrednja zaslona dva ali bo eden toliko večji: iskanje točke na zaslonu in ciljanje nanjo s prstom med vožnjo JE nevarno. Bolj kot držanje telefona ob ušesu.

Avtomobil je pač kompleksna reč. Klimatska naprava je tudi del aktivne varnosti, saj se vozniku zmanjša sposobnost osredotočanja na (karkoli, v našem primeru na) vožnjo, če je v avtomobilu vroče in vlažno. A glej, ravno to klimatsko napravo je pač treba tu in tam regulirati. Kar je zmanjševanje pozornosti. V sodobnem avtomobilu je še kup podobnih reči, ki terjajo pozornost: avdio sistem, navigacijska naprava, nastavitve vozne dinamike in tako naprej.

Ne dam roke v ogenj, bi si pa upal staviti, da so gumbi dragi: zasnova, izdelava, žice, montaža in tako naprej. Zato si v isti sapi upam trditi, da so sodobni zasloni bolj dobrodošli proizvajalcem kot uporabnikom: za dotik občutljiv zaslon, ki je večopravilen, je v celem paketu cenejši od številnih gumbov, da ne omenjam krmilnikov.

Vsi pa vemo, da je lažje najti četrti gumb od zgoraj navzdol, da vklopim radijski sprejemnik, kot iskati ustrezno mesto na zaslonu in potem ciljati nanj s prstom. Če je lažje, terja manj časa in je zato bolj varno. Poleg tega pogosto sploh ni treba odvračati pogleda s ceste in če je tako, je delo z zaslonom bolj nevarno od dela z gumbi.

Če malo poenostavimo: tipkanje po avtomobilskih zaslonih proizvajalci vzpodbujajo, tipkanje po telefonu pa policija kaznuje.
Če malo poenostavimo: tipkanje po avtomobilskih zaslonih proizvajalci vzpodbujajo, tipkanje po telefonu pa policija kaznuje.

Pa smo tam. Ta hip kaže, da se bliža čas vsesplošne uporabe dveh osrednjih zaslonov, ki sta seveda oba občutljiva za dotik. In vsaj eden od njiju (če že ne oba) je nizko na armaturni plošči, torej je za delo z njim(a) nujno treba gledati nekam blizu in navzdol v mračnejši del, kar pomeni troje: prvič, odmik oči (in glave) proč od ceste; drugič, fokusiranje s 30 metrov (pred avtomobilom) na pol metra (v avtomobilu); in tretjič, prilagajanje očesne zaslonke (zenice) z močne svetlobe (pred avtomobilom) na skoraj mrak (v avtomobilu). Kdor fotografira, ve, o čem govorim.

Prav nihče se še ni zganil ob teh dejstvih. Proizvajalci avtomobilov se seveda ne bodo. Države (očitno) nimajo te pameti. Pa tretji? Euro NCAP za zdaj še nič.

Hočem pa reči naslednje: tudi brez zgornjega razčlenjevanje je v praksi tako, da smemo na v avtomobil vgrajene zaslone mirno tipkati, na prenosni telefon pa ne.

Kje je tu logika?

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

 

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Tipkanje v avtomobilu: prepovedano, dovoljeno ali oboje?"


For
5 leta 9 meseci nazaj

Lepo napisano. Zato mi že 5 let ni jasno zakaj je za božjo voljo največ kritik na Peugeotovo nastavljanje klime prek zaslona….zasloni imajo še kaj več kot samo klimo?
Če se med vožnjo ukvarajam z prestavljanjem muske (NA ZASLONU) ni nevarno, če se pa igram z klimo je nevarno…traparija!

spaceone
5 leta 10 meseci nazaj

Jaz bi raje imel gumbe na volanu za klimo, ne pa za radio….. Jo bolj pogosto prestavljam :).

5 leta 10 meseci nazaj

Z veseljem bi doplačal ca. 1000 € za “bogatejšo opremo”: upravljanje z gumbi.
Ampak bojim se, da ne gre samo za stroške, ampak za vsesplošno kolektivno pobebavljenje oz. infantilizacijo.

tha_man
5 leta 10 meseci nazaj

Kar se tiče telefoniranja s telefonom v roki je IMO kar prav da je kaznivo. Pa kajenje med vožnjo bi moralo bit tud. Skoraj vedno ko naletim na koga, ki zelo očitno vozi kot butalec se izkaže, da ima v roki telefon al pa čik.

Glede norije s touch screeni se pa strinjam s člankom. So fajn za navigacijo, ki jo načeloma itak nastavljaš ko stojiš in je to počet preko touchscreena veliko bolj enostavno in hitrejše kot z gumbi. Pa za infotainment so tud ok, ker imaš itak za glavne funkcije kot so glasnost in preskakovanje komadov/menjavanje radio postaj gumbe na volanu. Za upravljanje osnovnih funkcij avtomobila so pa kar fail. Oz. bi moral biti vmesnik drugačen, nekako gesture based, ne pa da moraš ciljat ikone na zaslonu.

 
Audi in Airbus v testiranje zračnih taksijev
Francoski dostavniški trojček