Novice

Toyota Corolla Cross dopolnjuje družino svetovne prodajne uspešnice

Toyota z novim hibridnim modelom Corolla Cross širi svojo paleto športnih terencev, ki sedaj sodi med največje na evropskem trgu.

Nova Toyota Corolla Cross, ki se pridružuje kombilimuzini, limuzini in karavanski različici modelov Corolla, temelji na platformi TNGA in je zasnovana na novi razvojni arhitekturi GA-C.

Robustni videz zunanjosti novega športnega terenca je posebej prilagojen evropskemu trgu. Ponuja edinstveno kombinacijo sprednjih žarometov in zadnjih luči, ki zaokrožajo videz v kombinaciji s sprednjo masko v obliki dvojnega trapeza in razširjenimi tridimenzionalnimi blatniki. V dolžino meri 4,460 m, široka je 1,825 m ob višini 1,620 m in medosni razdalji 2,640 m. S tem se po velikosti uvršča med modela C-HR in RAV4 in je v zlati sredini konkurenčnega segmenta C-SUV.

V notranjosti ponuja dovolj prostora za glavo in noge spredaj in zadaj, velika stranska stekla pa zagotavljajo več svetlobe in ustvarjajo občutek prostornosti, ki je lahko še dodatno poudarjen z opcijsko panoramsko streho. Kot vsi novi modeli znamke, je tudi Corolla Cross opremljena s številnimi naprednimi tehnologijami. Središče premišljeno postavljene armaturne plošče je 12,3-palčni zaslon digitalnih prikazovalnikov, ki skupaj s sredinsko nameščenim 10,5-palčnim zaslonom multimedijskega sistema prikazuje vse potrebne informacije. Multimedijsko-informacijski sistem deluje na nadgrajeni tehnologiji vmesnika HMI (Human Media Interface) ter poleg hitre odzivnosti in paketa Toyota Smart Connect omogoča brezžično povezavo s sistemom Apple CarPlay, medtem ko bo za uporabo sistema Android Auto še vedno potrebno telefon priključiti preko kabla. Omogoča uporabo glasovnih ukazov in navigacijo v oblaku s posredovanjem prometnih informacij v realnem času ter možnost brezžičnih posodobitev in dostop do določenih funkcionalnosti preko aplikacije MyT.

Z vidika varnosti bo poskrbljeno s sistemom T-Mate, ki združuje zadnjo generacijo paketa Toyota Safety Sense z vrsto aktivnih sistemov za pomoč pri vožnji in parkiranju, vključno s prilagodljivim regulatorjem hitrosti, sistemom za zaustavitev v sili ter sistemom za preprečevanje trkov.

V okviru hibridnega pogonskega sklopa bo tokrat prvič na voljo nova, peta generacija hibridnega sistema, ki ponuja sprednji ali pametni štirikolesni pogon AWD-i in izboljšane vozne lastnosti. Povsem novo je planetno gonilo, ki uporablja nove lubrikante in olje nizke viskoznosti, kar pripomore k večji učinkovitosti in preprečuje izgubo električne energije. Pogonski sklop z 2,0-litrskim bencinskim motorjem in pogonom na sprednji kolesni par ima 146 kW (197 KM) ter omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 8,1 s. Različica s štirikolesnim pogonom AWD-i je opremljena z dodatnim elektromotorjem na zadnji osi, ki sistemu dodaja 30,6 KM in se vklaplja samodejno ter omogoča boljši oprijem tudi v zahtevnejših voznih razmerah ob podobnih zmogljivostih, kot jih ima dvokolesno gnana izvedenka. Spremenjena zasnova litij-ionske baterije ob 40 odstotkov nižji masi omogoča večjo zmogljivost, sistem pa je sedaj še bolj linearen, predvidljiv in nadzorovan pri pospeševanju, kar so dosegli s ponovnim umerjanjem razmerja med stopalko za plin in dejansko odzivnostjo pogonskega sklopa.

Z vstopom hibridnega športnega terenca v družino najbolje prodajanih modelov Corolla pri Toyoti načrtujejo prodajo 400.000 primerkov vozil pod oznako Corolla do leta 2025 ter dosego 9-odstotnega deleža v najbolj razširjeni avtomobilski kategoriji v Evropi. Cen pri Toyoti zaenkrat še ne razkrivajo, prvi avtomobili pa naj bi bili dobavljivi jeseni prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Dacia Jogger kmalu v Sloveniji
Nissanova študija zmogljivega enosedežnega dirkalnika Ariya Single Seater Concept