Novice

Toyota in Yamaha z zmogljivim motorjem na vodik

V duhu zavezništva za ohranitev motorjev z notranjim zgorevanjem poteka razvoj motorja V8, ki temelji na bencinskem motorju iz modela Lexus RC F.

Kot osnovo so uporabili petlitrski atmosferski V8 motor iz Lexusovega športnega kupeja RC F, ki naj bi ob ustrezni prilagoditvi glave motorja, šob za vbrizgavanje goriva in sesalnega kolektorja ter še nekaj manjših spremembah ob uporabi vodika razvil približno 455 KM moči ob 540 Nm navora.

Glede na predhodne prakse japonskega avtomobilskega proizvajalca bi lahko tudi novi motor, ki so ga večinsko razvili pri Yamahi, že kmalu našel pot v kakšnega od serijskih modelov znamke Toyota. S tem bi se pridružil dirkalniku Toyota Corolla serije Super Taikyu, ki ga poganja motor z notranjim zgorevanjem na vodik.

Predsednik Yamahe Yoshihiro Hidaka ne skriva navdušenja nad razvojem tovrstnih motorjev, saj bodo po njegovem mnenju ob ogljični nevtralnosti omogočili ohranitev motorjev z notranjim zgorevanjem. Pri Yamahi naj bi z razvojem avtomobilskega motorja na vodik pričeli pred približno petimi leti, s podjetjem Kawasaki pa iščejo načine, kako bi tovrstno tehnologijo prenesli tudi v svet motociklizma.

Takeshi Yamada, član posebnega oddelka za razvoj vodikovih motorjev z notranjim zgorevanjem, poudarja, da so motorji enostavni za uporabo, saj so kljub začetni skepsi vsi, ki so do zdaj preizkusili testni avtomobil s takšnim motorjem, vožnjo zaključili z navdušenjem.

Podobnega mnenja je tudi vodilni mož Toyote v Evropi  Matt Harrison, ki dodaja, da jim bodo motorji s pogonom na vodik omogočili skladnost s strogimi okoljskimi predpisi v Evropi brez potrebe po elektrifikaciji določenih modelov. Avtomobilski navdušenci bodo tako še naprej deležni  dveh glavnih komponent dirkaškega sveta – hitrosti in zvočne kulise motorja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Yamaha.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Toyota in Yamaha z zmogljivim motorjem na vodik"


xxl
2 leta 2 meseci nazaj

Kritiki pa vedno opozarjajo, da je to bomba na kolesih.

srcnik
2 leta 2 meseci nazaj

Bravo, pa še bolj ekološki bodo, ker ne potrebujejo toliko redkih kovin kot baterije in ne vlečejo s sabo toliko teže…

 
Hyundai Santa Fe še kot priključni hibrid
Jeep v Evropi kmalu brez klasično gnanih modelov