Novice

Japonski proizvajalci združeno v razvoj tehnologij za ohranitev klasičnih motorjev

Moči naj bi združili na področju razvoja motorjev z notranjim zgorevanjem, ki bodo za pogon uporabljali okolju prijaznejša goriva.

Pet večjih japonskih proizvajalcev s področja avtomobilske in motociklistične industrije bo v sodelovanju iskalo možnosti, da bi tudi v prihodnosti zagotovili uporabo motorjev z notranjim zgorevanjem. Kljub vse strožjim zahtevam po zmanjševanju izpustov in vsesplošnemu trendu zniževanja emisij na račun elektrifikacije, so se pri podjetjih Toyota, Subaru, Mazda, Yamaha in Kawasaki odločili za skupno pot pri razvoju tehnologij, ki bi tudi v prihodnosti omogočale uporabo klasičnih motorjev.

V vsakdanje življenje naj bi pripeljali tehnologije iz dirkaškega sveta, kjer že preizkušajo motorje, ki za pogon uporabljajo vodik ali sintetična goriva iz biomase. Uporaba tovrstnih goriv naj bi omogočala doseganje ciljev v zvezi z ogljično nevtralnostjo, obenem pa ne bi bilo treba zavreči pridobljenega znanja in truda, ki so ga vsa ta leta vlagali v razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem.

Toyota ima na tem področju že kar nekaj izkušenj, saj naj bi pri predelanem dirkalniku Toyota Corolla že preizkušali motor z notranjim zgorevanjem, ki za za svoje delovanje uporablja vodik. Skupaj s Subarujem naj bi nadaljevali tudi preizkušanje sintetičnih goriv na dirkaškem področju, saj naj bi na tekmovanjih v okviru serije Super Taikyu že prihodnje leto uporabili dirkalnika BRZ in GR86, ki bosta za pogon uporabljala sintetično gorivo iz biomase.

Za podoben pristop so se odločili tudi pri Mazdi, kjer prav tako nameravajo z uporabo sintetičnih goriv na dirkah pričeti prihodnje leto. Uporabili naj bi 1,5-litrski dizelski motor Skyactiv-D, ki ga bo poganjalo biodizelsko gorivo, v celoti pridobljeno iz biomase. Tekom tekmovalne sezone naj bi ga dodobra preizkusili in pripravili morebitne izboljšave, ki naj bi omogočile uporabo tudi na ostalih področjih. Prednosti vidijo predvsem v tem, da se za izdelavo goriva lahko uporabi odpadna olja in maščobe iz živilske industrije, ter v tem, da ni potrebe po dodatni infrastrukturi in zahtevnih predelavah obstoječih motorjev.

S ciljem doseganja ogljične nevtralnosti naj bi tudi proizvajalca motornih koles Kawasaki in Yamaha pričela razvoj motorja z notranjim zgorevanjem na vodik, namenjenega motornim kolesom, v prihodnosti pa naj bi se jima priključila še Honda in Suzuki.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota GR86 za prvinski vozniški užitek
Tožba kot posledica tvitov Elona Muska