Novice

Toyota Mirai z novim rekordom

Toyotin Mirai, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice, se je z novim dosežkom vpisal v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov.

Z enim rezervoarjem vodika, ki ga je moč napolniti v petih minutah, so po cestah južne Kalifornije prevozili 1.360 km (845 milj), kar je največje število prevoženih brezemisijskih kilometrov brez dodatnega polnjenja. Svetovni rekord je bil dosežen pod budnim nadzorom predstavnikov Guinnessove knjige in ob upoštevanju strogih pravil, ki so nujna za priznanje vsakega rekorda.

Rekordna vožnja je potekala 23. in 24. avgusta letos, pred pričetkom poti pa je sodnik Michael Empric tudi uradno zapečatil napolnjen vodikov rezervoar testnega vozila, ki ga je vozil Wayne Gerdes. Gerdes je profesionalni voznik, specializiran za maksimalni izkoristek pogonskih sklopov, vožnjo pa je opravil v družbi sovoznika Boba Wingerja. Potovanje sta začela pred tehničnim centrom družbe Toyota v kalifornijski Gardeni, od koder sta odpotovala proti jugu do San Ysidra, nato pa obrnila proti severu in nadaljevala pot mimo Santa Barbare, Santa Monice in Malibuja ter se po pacifiški obalni cesti vrnila na izhodišče. Prvi dan sta prevozila 761 km (473 milj) in se pri tem dvakrat zamenjala za volanom.

Drugi dan rekordne vožnje sta opravila nekaj lokalnih krogov in v času prometne konice potovala med San Diegom, Los Angelesom in okrožjem Orange ter prevozila še preostalih 599 km (372 milj). Ko jima je zmanjkalo vodika, je števec kazal 845 prevoženih milj (1.360 km), kar je potrdil tudi sodnik Michael Empric.

Po besedah izvršnega podpredsednika družbe Toyota Motor North America Boba Carterja je Toyota Mirai leta 2016 postala prvi serijski avtomobil na vodikove gorivne celice, ki je bil naprodaj v Severni Ameriki, druga generacija pa sedaj podira rekorde v brezemisijskem dosegu. Dodaja še, da so pri znamki ponosni na vodilno vlogo Toyote v svetu vznemirljive tehnologije vodikovih gorivnih celic in na to, da so tovrstna vozila le ena od linij njihovih brezemisijskih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Toyota Mirai z novim rekordom"


esem
2 leta 5 meseci nazaj

Stalno ponavljanje “brezemisijske” floskule je samo kontraproduktivno. Od kje dobivajo vodik – iz zraka? Skratka – glavni protiargument glede vodika ostaja.

Bucko99
2 leta 6 meseci nazaj

Znanstvena fantastika za SLO….

 
Edison Motors prevzema korejski SsangYong
Karavanske Fabie vseeno ne bo