Novice

Obuditev ikoničnega modela Bentley Corniche

Pri Bentleyu so poustvarili športno limuzino Corniche, katere edini primerek je bil uničen leta 1939.

Bentley Corniche je bil zasnovan kot močnejša in športnejša različica limuzine MkV in naj bi bil uradno predstavljen v oktobru leta 1939. Pri Bentleyu so takrat za pomoč zaprosili francoskega oblikovalca Georgesa Paulina, ki je zasnoval za tiste čase napredno obliko karoserije z vitkimi linijami. Po njegovih načrtih so nato v pariškem podjetju Carrosserie Vanvooren zgradili avtomobil, pri katerem so za osnovo uporabili tanjše jeklene elemente in s tem dosegli manjšo maso avtomobila. Avtomobil je poganjal izboljšan 4,25-litrski motor iz modela MkV v kombinaciji z namensko zasnovanim menjalnikom.

V maju 1939 je avtomobil prvič zapeljal na preizkusno stezo in dosegel za tisti čas zavidljivo hitrost preko 160 km/h, testne vožnje pa so se nadaljevale po cestah francoskega podeželja. Med eno od takih voženj v avgustu 1939 je testni voznik med izogibanjem drugemu avtomobilu zletel s ceste in se zaletel v drevo. Precej poškodovano karoserijo so ločili od šasije, ki so jo takoj poslali v Bentleyev sedež podjetja v angleškem mestu Crewe, da bi se izognili pošiljanju karoserije nazaj k podjetju Vanvooren v oddaljeni Pariz, pa so se odločili za popravilo v eni od lokalnih delavnic. Medtem ko je po popravilu v enem od skladišč v mestu Dieppe čakala na transport v Anglijo, je bila žal uničena med bombardiranjem tega mesta.

Za ponovno oživitev so poskrbeli pri znamkinem oddelku Mulliner, kjer se sicer predvsem ukvarjajo z izpolnjevanjem želja premožnih kupcev, povezanih z obstoječimi modeli, v tem primeru pa so naredili izjemo ter  obudili model iz leta 1939. Pri tem so se ubadali s številnimi problemi, saj so imeli na razpolago le nekaj tehničnih skic in črno belih fotografij. Kljub temu jim je v sodelovanju z ostalimi oddelki uspelo izjemno delo, saj naj bi bil avtomobil identičen izvirniku. Večina karoserijskih delov je bila izdelana od začetka, pri tem pa so se trudili uporabljati identične materiale in postopke kot pri izdelavi izvirnega avtomobila.

Avtomobil nameravajo predstavljati v sklopu dogodkov v zvezi s praznovanjem stote obletnice znamke, ki je bila letošnjega 10. julija, premierno predstavitev pa naj bi doživel na dogodku Salon Prive, ki bo potekal med 5. in 8. septembrom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Bentley. Foto: Bentley.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lotusov v novo obdobje tudi z osveženim logotipom
Tudi pri Porscheju niso imuni na ponaredke