Novice

Usposabljanje Fordovih mehanikov s pomočjo navidezne resničnosti

Ob prihodu električnega Mustanga Mach-E so pri Fordu poskrbeli tudi za prenos znanja, potrebnega za vzdrževanje novega modela.

Novo orodje, ki temelji na principu navidezne resničnosti (VR), je plod skupnega razvoja ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford in tehnološkega podjetja ter dobavitelja komponent za avtomobilsko industrijo, podjetja Bosch. Z njegovo pomočjo bodo z uporabo očal za navidezno resničnost potekala potrebna usposabljanja mehanikov Fordove servisne mreže za popravila in vzdrževanje njihovega prvega električnega modela Mustang Mach-E.

Preko sistema navidezne resničnosti bodo mehaniki prišli do potrebnih znanj za varno in učinkovito diagnostiko ter popravila visokonapetostnih komponent v vozilu, vključno z vgradnjo ali odstranitvijo baterijskega sklopa. Ob tem naj bi osvojili tudi vse potrebne tehnike vzdrževanja in popravil baterijskega sklopa. 

Po besedah D. Johnsona, direktorja Fordovega tehničnega oddelka, bodo mehaniki v simuliranem okolju spoznavali vse komponente Mustanga Mach-E brez potrebe po fizičnem pregledu samega avtomobila in visokonapetostnih komponent. Kot je pojasnil, naj bi jim novo orodje za virtualno usposabljanje pomagalo razumeti sestavo komponent ter vse procesne korake za varno vzdrževanje in popravilo tovrstnih sistemov. 

Bosch je koncept uporabe navidezne resničnosti za usposabljanje avtomobilskih mehanikov predstavil že preteklo leto, ko so potekali preizkusi s pomočjo inštruktorjev, tehnikov in študentov. Sistem, ki so ga implementirali v sodelovanju s Fordom, bo tokrat prvič uporabljen v praksi v sklopu pilotnega projekta, po potrebi pa bo možno nadgrajevanje programske opreme, kar naj bi razširilo nabor predstavljenih modulov avtomobila Mustang Mach-E. Za prihodnost načrtujejo uporabo tovrstnega sistema tudi za usposabljanja v zvezi z drugimi modeli.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hibridni Czinger 21C pospeši do stotice v 1,9 sekunde
SUV na osnovi Toyote Yaris prihaja v Ženevo