Novice

Volvo do novih modelov s pomočjo obogatene resničnosti

Volvo je v sodelovanju z finskim tehnološkim podjetjem Varjo predstavil tehnologijo obogatene resničnosti, ki je tokrat prvič namenjena razvoju avtomobilov.

Skupaj s finskim proizvajalcem očal za obogateno resničnost so razvili sistem, ki omogoča vožnjo pravega avtomobila s pomočjo takšnih očal in z dodanimi virtualnimi elementi, ki ne delujejo resnično le vozniku, temveč jih zaznavajo tudi avtomobilska tipala.

Visoko tehnološka očala Varjo XR-1 omogočajo realistično sliko z dodanimi elementi v visoki resoluciji, uporaba tovrstne tehnologije pa naj bi občutno skrajšala čas razvoja določenih tehnoloških rešitev, saj naj bi omogočala sprotno testiranje novih funkcij. V primerjavi s predhodnimi različicami očala XR-1 uporabljajo kamere visoke ločljivosti, vgrajene na samih očalih, s pomočjo katerih naj bi bilo možno predvajati elemente navidezne resničnosti skupaj s sliko, zajeto v realnem času. Tako naj bi lahko inženirji vozili “avtomobile prihodnosti” in preizkušali lastnosti novih tehnologij v simuliranem okolju že pred njihovim dejanskim nastankom, kar naj bi jim omogočilo razvoj še varnejših avtomobilov z najboljšo možno uporabniško izkušnjo.

S pomočjo predstavljene tehnologije naj bi pri Volvu razvijali in ocenjevali ustreznost sistemov aktivne varnosti v njihovem razvojnem centru na Švedskem med vožnjo resničnih avtomobilov z dodanimi virtualnimi elementi novih sistemov. Nadvse natančna tehnologija spremljanja očesnih premikov, vgrajena v nova očala XR-1, naj bi omogočala nadzor nad voznikovo uporabo bodočih sistemov in njihovo stopnjo odvračanja pozornosti. S tem naj bi bil omogočen razvoj rešitev z najmanjšo možno stopnjo odvračanja voznikove pozornosti.

Po besedah Zakija Fasihuddina, izvršnega direktorja Volvove tehnične fondacije, naj bi bilo podjetje Varjo eno vodilnih na svojem področju in naj bi jim ob trenutno razviti tehnologiji omogočili tudi najboljše možne obete za prihodnost. Predstavljena rešitev je že v postopku patentiranja, podrobnejša predstavitev pa bo potekala na dogodku Augmented Reality World Expo, ki se odvija v kalifornijski Santa Clari.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volvo. Foto in video: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
SF90 Stradale je priključno-hibridni Ferrari s 1.000 konji
Končna podoba konceptnega Škodinega poltovornjaka