Novice

Višje dajatve v EU? Kitajci že pripravljajo protiudarec.

Kitajska vlada se je odzvala na napovedi Evropske komisije, da bo najverjetneje zaradi nedovoljenega subvencioniranja domačih proizvajalcev električnih vozil še pred poletjem uvedla višje dajatve za električne modele, ki jih v Evropo izvozijo kitajski proizvajalci. Kitajska vlada od Evropske unije pričakuje jasen odgovor do začetka junija, hkrati pa so pripravljeni uvoženim modelom evropskih proizvajalcev z večjimi motorji na notranje zgorevanje zaračunati dodatno 25-odstotno carino.

Kitajska gospodarska zbornica v Evropski uniji je pridobila informacije preverjenih virov in posvarila Evropsko unijo, da pripravlja kitajska vlada dodatne carine v višini do 25 odstotkov za vse uvožene modele s prostorninsko večjimi motorji na notranje zgorevanje.

Trgovinska vojna se zaostruje

leapmotor T03 Stellantis EV poceni električni avto Evropa
Da bi se izognil dodatnim carinam, bo Leapmotor s pomočjo Stellantisa električne modele proizvajal v Evropi.

Na omrežju X so predstavniki zbornice zapisali, da bi zvišane dajatve vplivale na evropske in ameriške proizvajalce avtomobilov in imele pomemben vpliv na odnose z EU. Peking v obdobju, ko se približuje rok objave rezultatov preiskave neupravičenih subvencij kitajskih proizvajalcev, stopnjuje grožnje s povračilnimi ukrepi. EU mora kitajske izvoznike obvestiti, ali namerava uvesti carine do začetka junija, ob pozitivnih izsledkih raziskave pa bi dodatne dajatve lahko stopile v veljavo že julija.

Preiskovalcev EU ni prepričal niti obisk kitajskega predsednika v nekaterih evropskih državah. Napetosti med regijama se stopnjujejo že vse od objave novice, da so odprli preiskavo in bi lahko uvedli višje dajatve na uvožene električne modele kitajskih proizvajalcev. Xi Jinping je evropske politike želel prepričati, naj ne sledijo potezi predsednika ZDA; Joe Biden je namreč zagrozil, da bodo uvedli 100-odstotne dajatve za uvožena električna kitajska vozila.

Fiskalne obemenitve predvsem za prestižne modele

»Kitajske povračilne trgovinske preiskave in opozorila ne odvračajo Evropske unije. Bruselj želi s svojo preiskavo električnih vozil Pekingu poslati močan signal, da bo Evropska unija zaustavila kitajske subvencije in presežne zmogljivosti,« so zapisali analitiki pri Eurasia Group.

Kitajska trgovinska zbornica se je v svojih navedbah sklicevala na intervju, ki ga je v torek objavil časnik vladajoče komunistične partije Global Times, v katerem je Liu Bin, glavni strokovnjak v kitajskem centru za avtomobilsko tehnologijo in raziskave, pozval k začasnemu zvišanju carinske stopnje za avtomobile z motorji nad 2,5 litra delovne prostornine. Gre za segment trga, kjer bodo v veliki meri prizadeti evropski proizvajalci in Toyota, saj so lani na Kitajsko izvozili 250 tisoč avtomobilov tega razreda. Liu je v svojem intervjuju potrdil, da bi dajatve v višini 25 odstotkov še ustrezale pravilom Svetovne trgovinske organizacije. Trenutno pa so dajatve za tovrstne avtomobile, ki jih izvozijo iz Evrope, postavljene na 15 odstotkov vrednosti.

V igri niso samo avtomobili

Leapmotor C11
Kitajska ima pripravljene povračilne ukrepe, če bo Evropska unija uvedla višje dajatve za uvožene električne avtomobile kitajskih proizvajalcev.

Kitajska vlada želi resno stopiti na prste evropskim politikom. Zagnali so tudi preiskavo o uvozu evropskega brandyja, razmišljajo pa tudi o povečanih dajatvah za evropska vina ter mlečne izdelke.

Na Kitajskem se avtomobilska cenovna vojna vse bolj zaostruje, zato si želijo tako proizvajalci kot oblasti zaščititi domača podjetja in jim omogočiti širitev na globalne trge. V lanskem letu so kitajski avtomobilski proizvajalci izvozili 1,55 milijona baterijsko-električnih vozil, od tega 40 odstotkov v Evropo. Na napovedi Evropske unije o uvedbi višjih dajatev je Liu še povedal, da bodo s takšnimi ukrepi škodovali predvsem interesom kupcev in obenem upočasnjevali koncept zelenega prehoda. Vsekakor je pred nami zanimiva pomlad, zmagovalec pa, po pričakovanjih, ne bo potrošnik.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: BYD, Geely.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Višje dajatve v EU? Kitajci že pripravljajo protiudarec."


Blinder
23 dni 20 ur nazaj

Pri njih oropajo z 15% carine, pri nas pa z dragim osnovnim zavarovanjem in cestno takso

 
Jeep Avenger 4xe s težko pričakovanim štirikolesnim pogonom
Škoda najavlja Elroq z novim obrazom znamke