Novice

Volkswagen, Škoda in Cupra predstavili obrise novih električnih mestnih modelov

Znamke pod okriljem Skupine Volkswagen razkrivajo prve skice prihajajočih električnih mestnih modelov, ki naj bi jih proizvajali v Španiji.

Električni modeli vseh treh znamk bodo zasnovani na osnovi krajše različice platforme MEB in naj bi si delili pogonske sklope in pakete baterij. Njihov prihod na trg je predviden za leto 2025, cenovno pa naj bi se, glede na sedanje napovedi, uvrščali v razred med 20 in 25 tisoč evri.

Kljub skupni osnovi naj bi vsak od prihajajočih modelov izražal identiteto znamke, ki ji pripada. Skica Volkswagnovega avtomobila bolj kot na škatlasto obliko koncepta ID. Life, ki naj bi po nekaterih napovedih predstavljal predhodnika njihovega mestnega modela, spominja na pomanjšano različico električnega ID.3.

Skica Cuprinega modela razkriva podobnost z lani predstavljenim konceptom Cupra UrbanRebel. Mestnemu avtomobilu primerno so pri Cupri nekoliko omilili radikalne športne poteze koncepta, a silhueta prihajajočega modela, ki bi lahko postal mešanica križanca in kombilimuzine, kljub temu izraža športnost in dinamiko kot del znamkinega značaja.

Tudi pri Škodi so mestnemu modelu namenili formo manjšega križanca, kot smo pri njih že vajeni pa naj bi bil poudarek predvsem na praktičnosti. Glede na predstavljeno skico so pri njegovi zasnovi že sledili novi, pred kratkim predstavljeni oblikovalski filozofiji, izraženi s čistimi linijami. Po besedah izvršnega direktorja Škode Thomasa Schäferja naj bi se njihov model razlikoval od koncernskih bratrancev, saj naj bi kupcem nudil nekaj edinstvenih lastnosti.

Proizvodnja novih električnih mestnih modelov naj bi potekala na novih proizvodnih linijah španskih obratov Martorell in Pamplona, Skupina Volkswagen pa naj bi v razvoj avtomobilske industrije v Španiji vložila 10 milijard evrov. Sredstva, vložena v okviru programa Future: Fast Forward naj bi predstavljala eno največjih vlaganj v industrijo v Španiji.

V mestu Sagunto naj bi prihodnje leto pričeli z gradnjo nove gigatovarne za proizvodnjo baterij z letno kapaciteto 40 GWh. Proizvodnja naj bi stekla v letu 2026, do leta 2030 pa naj bi bilo v njej zaposlenih več kot 3.000 ljudi. Poleg zgoraj omenjenega obrata namerava Skupina Volkswagen že potrjeno zgraditi še tovarni baterij v mestu Skelleftea na Švedskem in v Saltzgitterju v Nemčiji, skupno pa naj bi do leta 2030 v Evropi imeli šest obratov za proizvodnjo baterij za električne avtomobile.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz pričenja s prodajo sistema Drive Pilot
Ford E-Transit Custom je nov korak v elektrifikaciji znamke