Novice

Mercedes-Benz pričenja s prodajo sistema Drive Pilot

Sistem pod vnaprej določenimi pogoji omogoča avtonomno vožnjo tretje stopnje in med delovanjem ne zahteva stalnega voznikovega nadzora.

Mercedes-Benz postaja prvi avtomobilski proizvajalec s pridobljeno licenco za sistem avtonomne vožnje pod določenimi pogoji. Sistem Drive Pilot, ki omogoča samodejno vožnjo tretje stopnje (po lestvici SAE), bo od 17. maja na voljo pri modelih razreda S ob doplačilu 5.000 evrov in pri modelu EQS ob doplačilu 7.430 evrov (2.430 evrov za sistem Driver Assistance Package Plus in 5.000 evrov za sistem Drive Pilot).

Sistem Drive Pilot trenutno lahko prevzame nadzor nad vožnjo po določenih odsekih nemških avtocest v primeru gneče in zastojev pri hitrostih do 60 km/h. Sistem samodejno nadzira hitrost in razdaljo ter ohranja avtomobil na voznem pasu ob upoštevanju podatkov navigacije in s pomočjo prepoznavanja prometne signalizacije. Deluje ob pomoči tehnologije sistema Driving Assistance Package z dodatnimi radarskimi tipali, kamerami in sistemom lidar ob pomoči podatkov, ki jih dodatno zagotavljajo ultrazvočna tipala in tipala za merjenje vlage.

Po besedah predstavnikov nemške znamke bo tudi v primeru morebitnih odpovedi posameznih komponent za zanesljivo delovanje in varnost poskrbela vrsta redundančnih sistemov. Ti zagotavljajo dodaten nadzor nad krmiljenjem, zavornim sistemom, viri energije ter sistemi tipal, ki so namenjeni zaznavanju okolice in preračunavanju vozne dinamike. V primeru večje odpovedi sistema ali tipal bo Drive Pilot poskrbel za varno predajo nadzora nad vožnjo vozniku, v primeru, da voznik ne prevzame nadzora v roku desetih sekund, pa bo sistem ob upoštevanju razmer in drugih udeležencev v prometu poskrbel za varno zaustavitev.

Drive Pilot naj bi trenutno deloval na približno 13.000 kilometrih nemških avtocest, pri Mercedesu pa si prizadevajo za čimprejšnjo dodatno širitev območij. Poleg tega so že v fazi pridobivanja dovoljenj za uporabo tega sistema v ameriških zveznih državah Kalifornija in Nevada, ki jih pričakujejo do konca letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Mercedes-Benz, Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Alfa Romeo Tonale vnaša novo energijo v ponudbo znamke
Volkswagen, Škoda in Cupra predstavili obrise novih električnih mestnih modelov