Novice

Volkswagen in Seat z načrti elektrifikacije v Španiji

Koncern Volkswagen in njegova hčerinska družba Seat želijo, da Španija postane evropsko središče e-mobilnosti.

Pri koncernu Volkswagen nameravajo v Španiji vzpostaviti evropsko središče za električna vozila, proizvodnjo baterijskih celic in trajnostni e-ekosistem. Pri uresničevanju zadanih ciljev v zvezi z elektrifikacijo Iberskega polotoka naj bi imela pomembno vlogo tudi ena od njihovih hčerinskih družb, španska znamka Seat.

Predstavniki koncerna so potrdili, da se nameravajo prijaviti na program PERTE za električna vozila, ki naj bi ga španska vlada uradno objavila 1. aprila. V okviru programa Future: Fast Forward naj bi skupaj z zunanjimi dobavitelji vložili preko sedem milijard evrov, sredstva pa naj bi, po besedah Thomasa Schmalla, direktorja tehnike podjetja Volkswagen AG in predsednika nadzornega sveta družbe Seat, med drugim uporabili tudi za elektrifikacijo proizvodnih obratov v Martorellu in Pamploni. Polega tega načrtujejo še gradnjo nove tovarne za izdelavo baterijskih celic, ki naj bi jo postavili v mestu Valencia.

Gigatovarna za izdelavo baterij v španski Valencii bi se kot druga tovarna baterijskih celic pridružila proizvodnemu obratu v Salzgittru, v njej pa naj bi izdelovali baterijske celice naslednje generacije. Za Valencio so se odločili po zahtevnem izbirnem postopku, pri katerem so uporabili več kot sto kriterijev, v primeru realizacije projekta pa naj bi delo našlo okrog 3.000 ljudi, letno pa naj bi proizvedli za 40 gigavatnih ur baterij.

Predsednik uprave družbe Seat Wayne Griffith je ob predstavitvi poudaril, da program Future: Fast Forward nosi potencial za preobrazbo španske avtomobilske industrije ter demokratizacijo električne mobilnosti v Evropi, več kot sedem milijard evrov vloženih sredstev pa naj bi predstavljalo največjo industrijsko investicijo v zgodovini Španije.

Pri Volkswagnu še sporočajo, da je realizacija načrtov zaenkrat odvisna od pridobivanja končnih dovoljenj in predvsem od rezultatov prijave na program PERTE.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda s konceptom manjšega električnega križanca
Karavana prvih novih Oplovih Aster