Novice

Volkswagen z novimi partnerstvi za trajnostno mobilnost

Pri nemški znamki nadaljujejo z vlaganji v področje elektrifikacije in trajnostnega razvoja ter sklepajo nova partnerstva na teh področjih.

Po zavezah konvencije Way to Zero naj bi v obnovljive vire do leta 2025 vložili 40 milijonov evrov, eden večjih projektov pa naj bi bila najnovejša v vrsti investicij v izgradnjo polja vetrnih elektrarn na severu Švedske. V projekt vstopajo skupaj s švedskim podjetjem Onshore Aldermyrberget AB, vetrne elektrarne pa bodo postavljene v okolici mesta Skellefteå in naj bi prispevale električno energijo, ki bo namenjena tudi polnjenju električnih vozil.

Vetrne elektrarne, postavljene ob pomoči nemškega avtomobilskega proizvajalca, naj bi proizvedle približno 100 gigavatnih ur električne energije, kar naj bi zadostovalo za oskrbo 27.000 gospodinjstev. En od razlogov, da so se pri Volkswagnu odločili za vlaganja na Švedskem, je tudi dejstvo, da električna vozila znamke Volkswagen predstavljajo 20-odstotni tržni delež v tej državi, kjer nemški avtomobilski proizvajalec drži primat med proizvajalci električnih vozil.

V okviru potovanja proti ogljični nevtralnosti nameravajo pri Volkswagnu do leta 2025 vložiti v še vsaj dvajset projektov, povezanih s pridobivanjem električne energije iz obnovljivih virov širom Evrope. Sklepajo pa tudi nova partnerstva, ki naj bi pripomogla k učinkovitejši proizvodnji električnih vozil.

Sodelovanje, ki ga pričenjajo s podjetjem Vulcan Energy Resources Ltd, naj bi bilo namenjeno zagotavljanju zalog litijevega hidroksida v prihodnjih petih letih. Dogovorjene količine elementa, potrebnega za izdelavo baterij, naj bi zadostovale za povečano proizvodnjo baterijskih sklopov za električna vozila v v Nemčiji in ostalih evropskih državah. Vulcan Energy Resources Ltd naj bi v okviru projekta Zero Carbon Lihtium in v povezavi z izkoriščanjem geotermalne energije pridobival litij na področju zgornje doline reke Ren.

Novo partnerstvo z ustanovitvijo skupnega podjetja začenjajo tudi s podjetjem Umicore. Novoustanovljeno skupno podjetje naj bi dobavljalo material za izdelavo katod, ki bo namenjen njihovim evropskim obratom za proizvodnjo baterij. Začenši v letu 2025 naj bi v okviru sodelovanja najprej zagotovili proizvodnjo baterijskih paketov skupne kapacitete 20 GWh, kasneje pa naj bi na letni ravni proizvedli za do 160 GWh baterijskih paketov, ki so potrebni za sestavo 2,2 milijona električnih avtomobilov letno.

Na področju proizvodnje in recikliranja baterij pričenjajo tudi sodelovanje z zagonskim podjetjem 24M Technologies, ki se ukvarja z razvojem novih procesov proizvodnje in recikliranja baterij. Postopki naj bi omogočili zmanjšanje stroškov ter povečali učinkovitost reciklaže ob zmanjšanju ogljičnega odtisa. Po mnenju predstavnikov Volkswagna so procesi, ki jih razvijajo pri podjetju 24M Technologies, naprednejši v primerjavi z obstoječimi v rabi. Prilagoditev tehnologije za področje avtomobilske industrije naj bi potekala v okviru nove podružnice, z njeno uporabo pa naj bi pričeli po letu 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Omejen rok trajanja za novo Toyoto GR86 v Evropi
Praktične novotarije tudi v pomoč tatovom