Novice

Volvo bo s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov sledil kobaltu v baterijah

Švedski avtomobilski proizvajalec bo prvi predstavnik avtomobilske industrije, ki bo pričel z uporabo tovrstne tehnologije z namenom trajnostne uporabe materialov in določanja njihovega izvora.

S pomočjo tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) naj bi v sodelovanju z dobavitelji baterij zagotovili sledljivost kobalta v baterijah njihovih električnih avtomobilov, saj sama tehnologija praktično onemogoča neopaženo prirejanje oziroma ponarejanje podatkov o izvoru materiala ter s tem zagotavlja večjo transparentnost.

S tem naj bi kupcem njihovih električnih modelov še dodatno zagotovili, da so bili materiali, uporabljeni pri izdelavi baterij njihovih avtomobilov, pridobljeni na odgovoren način ter v skladu s smernicami podjetja.

Predstavniki podjetja Volvo so sklenili dogovor z njihovimi globalnimi dobavitelji baterij, kitajskim podjetjem CATL in južnokorejskim podjetjem LG Chem, ter z vodilnimi podjetji na področju razvoja tehnologij blockchain. Uvajanje tehnologije veriženja podatkovnih blokov na področju dobavne verige bo tako v podjetju CATL potekalo pod nadzorom tehnoloških podjetij Oracle in Circulor, medtem ko bodo za njeno delovanje v podjetju LG Chem odgovorna podjetja RSBN (Responsible Sourcing Blockchain Network), RCS Global ter IBM.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov deluje na principu kontinuiranega večanja povezanih informacij, ki so mrežno vezane med seboj in kriptografsko zaščitene ter jih je praktično nemogoče spreminjati. V tem primeru bi tako zabeležili informacije v zvezi z izvorom kobalta, njegovo maso in velikostjo.

Po besedah Martine Buchhauser, vodje prokurističnega oddelka podjetja Volvo, naj bi z uporabo sodobne tehnologije naredili korak naprej pri sledljivosti dobavne verige in zmanjšali morebitna tveganja. Volvo je sicer pred kratkim predstavil ambiciozne načrte v zvezi s 40-odstotnim znižanjem ogljičnega odtisa njihovih vozil do leta 2025 ter zavezo k etičnemu poslovanju.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volvo.  Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi z RS Q8 podrl hitrostni rekord Nürburgringa
Priključna hibridnost tudi za Citroën C5 Aircross Hybrid