Novice

Volvo je s podjetjema CATL in LG Chem podpisal dolgoročno pogodbo o dobavi baterij

Pri švedskem proizvajalcu si želijo zagotoviti zadostno količino baterij za uresničitev njihove električne prihodnosti.

Dogovor v vrednosti nekaj milijard ameriških dolarjev naj bi zagotovil dobavo litij-ionskih baterij za električne modele Volvo in Polestar tekom prihodnjega desetletja. Pokriva namreč dobavo baterij, ki naj bi jih vgrajevali v modele na osnovi obstoječe modularne platforme CMA in nove prihajajoče platforme SPA2.

Na platformi CMA trenutno izdelujejo model XC40 ter električni Polestar 2, na njej pa je zasnovanih tudi nekaj modelov, ki se v sodelovanju s kitajskim podjetjem Geely prodajajo pod znamko Lynk & Co. Od letošnjega leta naj bi se vsi omenjeni modeli proizvajali na isti proizvodni liniji obrata Lugiao na Kitajskem. Platforma SPA2 naj bi nadomestila obstoječo platformo SPA, ki predstavlja osnovo Volvovim serijam 60 in 90. Prvi model, zgrajen na platformi SPA2, naj bi bil novi model XC90.

S tem so pričeli z uresničevanjem svojih zavez iz leta 2017, ko so si zadali nalogo, da naj bi bili njihovi novi modeli po letu 2019 elektrificirani. Svojo električno naravnanost so dodatno potrdili z napovedjo, da naj bi bila po letu 2025 kar polovica njihovih modelov izključno električno gnana.

Kitajsko podjetje CATL in južnokorejski LG Chem sta uveljavljeni podjetji s področja proizvodnje baterij, saj že dalj časa dobavljata baterije avtomobilski industriji v globalnem merilu. Tako naj bi brez prevelikih težav zadostili strogim kriterijem švedskega proizvajalca glede tehnologije, dobavne verige in cenovne politike.

Baterije naj bi sestavljali na novi proizvodni liniji Volvovega proizvodnega obrata v belgijskem Ghentu, ki naj bi bil nared proti koncu letošnjega leta. V tem obratu že poteka proizvodnja priključno hibridne različice modela XC40, v prihodnje pa naj bi s tekočega traku prihajale še njegove električne izvedenke.

Ob podpisu pogodbe je Håkan Samuelsson, vodilni mož podjetja Volvo, poudaril, da njihova prihodnost temelji na elektrifikaciji ter da sklenjen dogovor predstavlja korak bliže k zastavljenim ciljem.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissanov dobiček precej manjši v primerjavi s prejšnjimi leti
Clubman JCW in Countryman JCW sta postala najmočnejša Minija vseh časov