Novice

Ambicije Volva za čistejšo prihodnost

Vse kaže na to, da bodo pri švedskem avtomobilskem proizvajalcu poleg vodilne vloge na področju avtomobilske varnosti kmalu prevzeli primat tudi na področju varovanja okolja.

Predstavili so namreč enega bolj ambicioznih načrtov na področju avtomobilske industrije, po katerem naj bi v obdobju med leti 2018 in 2025 ogljični odtis vsakega proizvedenega avtomobila zmanjšali za kar 40 odstotkov. To naj bi predstavljalo prvo konkretno prelomnico na poti k cilju postati ogljično nevtralno podjetje do leta 2040.

Željenega cilja ne nameravajo doseči le z uvajanjem električnih tehnologij in zmanjševanja izpustov v njihovi ponudbi vozil, temveč stremijo k temu, da zmanjšajo emisije toplogrednih plinov na celotnem področju proizvodnje, dobavne verige ter obenem povečajo delež recikliranja in ponovne uporabe surovin. Håkan Samuelsson, izvršni direktor Volva, je ob tem poudaril, da naj bi zastavljene cilje dosegli s konkretnimi dejanji in ne le s simboličnimi gestami, vplivati pa nameravajo tudi na partnerje in dobavitelje.

Polovični delež zmanjšanja bilance emisij ogljikovega dioksida nameravajo doseči s povečanjem deleža prodaje električnih avtomobilov, ki naj bi po predstavljenih načrtih do leta 2025 predstavljal vsaj polovico njihove globalne prodaje. Četrtinsko zmanjšanje emisij naj bi dosegli še z optimizacijo globalne dobavne verige in na celotnem področju operative, vključno s proizvodnjo in logistiko ter s povečanjem uporabe deleža reciklirane plastike v novih modelih za 25 odstotkov.

Volvo je prvi proizvajalec vozil, ki se je obvezal k elektrifikaciji in zmanjševanju uporabe motorjev z notranjim zgorevanjem. Od letošnjega leta naj bi bil namreč vsak njihov novi model elektrificiran, podjetje pa naj bi ob predstavitvi novih modelov podalo povprečni ogljični odtis njegovega življenjskega cikla. V sklopu nove linije avtomobilov Recharge naj bi bili na voljo modeli s tehnologijo priključnega hibrida ter popolnoma elektrificirani modeli. Prvi predstavnik nove družine je sveže predstavljeni križanec Volvo XC40 Recharge, zasnovan na osnovi popularnega in večkrat nagrajenega modela XC40.

Avtomobilizem.com (Vir in foto/video: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Yaris prihaja prihodnje leto
Bodoči Mercedes-AMG C63 s hibridnim štirivaljnikom