Novice

Volvo bo zagnal sistem komunikacije med vozili

Volvo bo do konca letošnjega leta v najbolje opremljene modele začel nameščati tehnologijo za komunikacijo med vozili. S tem se bo švedski proizvajalec pridružil Mercedes-Benzu in Toyoti, ki že ponujata podobne storitve.

Komunikacija med vozili omogoča kar se da hiter prenos informacij, tako je voznik o slabem vremenu ali nesreči obveščen takoj, ko na nevšečnosti na cesti naleti katero izmed povezanih vozil. Volvo je na začetku poletja s prihodom modela V90 Cross Country prvič predstavil omenjeno tehologijo, ki deluje v oblaku in bo kmalu na voljo tudi v ostalih bolje založenih modelih. ”Vsa vozila iz serije 90 – S90, V90 in XC90 – bodo s tem opremljena do konca letošnjega leta,” je za Automotive News izjavil Peter Mertens, višji podpredsednik za raziskave in razvoj pri Volvu.

Mercedes-Benz je razred E že januarja opremil s polno integrirano tehnologijo za komunikacijo med vozili. Prestižna limuzina je tako postala prvi velikoserijski avtomobil na svetu, ki se lahko pohvali s tem dosežkom. Povezljivost med avtomobili pri Mercedes-Benzu deluje z večopravilno enoto Comand Online in je trenutno na voljo v 20 evropskih državah, v ZDA in na Kitajskem.

Toyotin sistem komunikacije med vozili se v osnovi razlikuje od drugih dveh, prvi je takšno tehnologijo dobil model japonski model Crown. Toyotina prestižna limuzina je opremljena s sistemom ITS (Intelligent Transportation System, pametni sistem transporta), ki prenaša podatke med avtomobili in infrastrukturo z uporabo 760-megaherčne frekvence. Crown se lahko ”pogovarja” z ostalimi podobno opremljenimi modeli, pošilja in prejema varnostna obvestila ter sporoča informacije o stanju cestne infrastrukture.

Pozor, spolzka cesta

Volvo se je povezal s švedskim telekomunikacijskim podjetjem Ericsson ter bo lahko pošiljal in prejemal opozorila o spolzki cesti ali ostalih nevarnostih. Opozorilo o spolzki cesti se aktivira glede na informacije o manjšem trenju na cestišču, sistem pa informacije črpa iz podatkov o zaviranju, senzorjev in krmiljenja. Ostala opozorila se vključijo ob drugih težavah ne cesti in opozorijo ostale udeležence v prometu na pretečo nevarnost. ”Uporabljajo storitev v oblaku, zato ne potrebujemo neposredne povezave med vozili. Dovoljuje nam analizirati dobljene informacije in poiskati idealno razporeditev med ostalimi vozili,” je pojasnil Hakan Samuelsson, izvršni predsednik Volva.

Tehnologija bo postopoma postajala bistveno bolj uporabna, saj jo bo uporabljalo vse več ljudi na širšem območju. Za delovanje sistema je potrebna mobilna povezava z vključenim prenosom podatkov. Podoben princip komunikacije med vozili razvijajo tudi pri Audiju, v skupini Jaguar Land Rover in pri Cadillacu.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vrnitev električnega Fiskerja
Je to novi BMW i4?