Novice

Volvo EX90 je impresiven električen križanec

Premiera električnega športnega terenca Volvo EX90 je nov mejnik švedskega avtomobilskega proizvajalca na poti elektrifikacije.

Predstavitev novega EX90 je za dodaten poudarek njegovega švedskega izvora potekala na ulicah Stockholma. Električni športni terenec, ki bo predstavljal vrh njihove ponudbe, ob elegantni zasnovi s poudarjenimi aerodinamičnimi lastnostmi postavlja višja merila varnosti.

Njegova zunanjost vleče vzporednice z lani predstavljenim konceptom Recharge in delno tudi modelom Polestar 3, ki je zasnovan na enaki konstrukcijski osnovi SPA2. Ob skladnosti s sodobnimi oblikovalskimi smernicami znamke Volvo bo za njegovo prepoznavnost poskrbel tudi svojevrsten svetlobni podpis, ki ga poudarja zasnova sprednjih in zadnjih luči.

Zgodba koncepta Recharge se nadaljuje tudi v notranjosti s tremi vrstami sedežev, kjer najprej opazimo velik 14,5-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema. Ta temelji na operacijskem sistemu Android Automotive OS, ki je nastal v sodelovanju z Googlom in ponuja intuitivno uporabniško izkušnjo. Prikaz osrednjega zaslona dopolnjuje občutno manjši zaslon digitalne instrumentne plošče, ki se nahaja pred voznikom.

Novi EX90 bo na voljo v dveh različicah, v vsakem primeru pa bo za pogon skrbel pogonski sklop z dvema električnima motorjema in štirikolesnim pogonom v kombinaciji z baterijo kapacitete 111 kWh. Osnovna različica bo ponujala 300 kW (408 KM) moči  in 770 Nm navora, z enim polnjenjem pa naj bi bilo možno prevoziti do 600 kilometrov. Ob izbiri bolj zmogljive različice bo pogonski sklop ponujal 380 kW (517 KM) moči in 910 Nm navora, ki bosta dobrih 2.800 kilogramov težko vozilo iz mirovanja do 100 km/h pognala v 4,9 sekunde. V primeru polnjenja z najvišjo močjo 250 kW bo baterijo moč napolniti med 10 in 80 odstotkov v približno pol ure, tehnologija V2G (Vehicle-to-Grid) pa bo omogočala tudi napajanje zunanjih porabnikov ali vračanje električne energije v omrežje.

Volvo EX90 bo pravi “Volvo” tudi na področju pasivnih in aktivnih sistemov varnosti, prvič v zgodovini znamke pa bo v njem vgrajen napreden sistem nadzora notranjosti, ki bo s pomočjo radarskih tipal zaznaval prisotnost otrok ali domačih živali. Za varen potek vožnje bo skrbela nova generacija varnostnih in asistenčnih sistemov, ki bodo s pomočjo vrste kamer in tipal ter sistema lidar, s sposobnostjo zaznavanja pešcev na razdalji 250 m, omogočali avtonomno vožnjo tretje stopnje na določenih avtocestnih odsekih.

Z uporabo naravnih, recikliranih in trajnostno pridobljenih materialov so se pri švedski znamki trajnostnega pristopa držali tudi pri njegovi izdelavi. Proizvodnja novega EX90 bo od prihodnjega leta dalje potekala v ZDA, kasneje pa tudi na Kitajskem, oba proizvodna obrata pa naj bi delovala brez škodljivega vpliva na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi Q8 e-tron prenovljen v prihodnost
Logistične težave povzročajo dodatne zamude pri dobavi vozil