Novice

Volvo s konceptom 360c predstavlja svoj pogled na prihodnost potovanja

Najprej skrivnosten video, kmalu zatem nekaj zabrisanih podrobnosti, sedaj pa je napočil čas za razkritje ideje konceptnega vozila, ki so ga pri Volvu poimenovali 360c.

Se še spomnite filma Demolition Man, v katerem sta glavni vlogi odigrala Sandra Bullock in Sylvester Stallone? Posneli so ga davnega leta 1993, dogajanje pa je postavljeno v prihodnost, v leto 2032, kjer glavni junaki uporabljajo povsem samodejna vozila. Morda bo Volvu uspelo uresničiti fantazijo iz filma že nekaj let prej. Predstavili so namreč koncept, ki je zasnovan kot avtonomno vozilo pete stopnje avtomatizacije, kar pomeni, da ne potrebuje nikakršne vozniške interakcije.

Volvo 360c je avtonomno električno vozilo, ki ponuja udobno potovanje potnikom, le-ti pa lahko čas vožnje izkoristijo za druženje, počitek, delo ali zabavo, saj se jim ni treba posvečati vožnji. Pri Volvu pričakujejo, da bi lahko tovrstna vozila zadovoljila potrebe po krajših potovanjih z letalom, saj bi bilo razdalje do približno 300 km enostavneje in bolj udobno premagati z uporabo avtonomnih vozil. Sam koncept je, v nasprotju s klasičnim avtomobilom, zasnovan kot enoten prostor, saj ni potrebe po voznikovem delovnem prostoru. Notranjost je lahko prilagojena potrebam potnikov – kot mobilna pisarna, dnevna soba ali celo spalnica. S takšnim načinom potovanja bi postali ljudje manj odvisni od razdalj, saj bi mobilna pisarna omogočila, da se neproduktivni čas vožnje lahko bolje izkoristi. Po mnenju razvijalcev podjetja Volvo naj bi električna avtonomna vozila ob medsebojni komunikaciji omogočala tudi večjo varnost, poskrbela za manj onesnaževanja in manj prometnih zastojev, a le v primeru, da bi bili prilagojeni tudi infrastruktura in ostali udeleženci v prometu.

Ob tej priložnosti je podpredsednik oblikovalskega oddelka pri Volvu Robin Page dejal, da koncepti avtonomnih vozil predstavljajo predvsem tehnologijo, njihovo podjetje pa želi predstaviti tudi vizijo uporabe takšnih vozil, saj sta njihova usmeritev in filozofija namenjena predvsem ljudem in njihovim potrebam v vsakdanjem življenju.

Avtomobilizem.com  (Vir: Volvo, Autocar. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo s konceptom 360c predstavlja svoj pogled na prihodnost potovanja"


xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Spet ta prekleta avtonomija. Kaj naj jaz počnem v tem, če ne morem brat niti buljit v ekran med vožnjo? Če bodo vsi sedeži zasedeni, razen tistih, ki so obrnjeni od smeri vožnje, bom moral poskusit srečo z naslednjim prevozom.

5 leta 7 meseci nazaj

Bo imel tudi vinsko klet?

 
Toyota bo vpoklicala več kot milijon hibridov
FCA odpira nov testni poligon za avtonomna vozila