Novice

Volvo in Northvolt v novo sodelovanje

Švedski podjetji Volvo in Northvolt postajata zaveznika na domačem terenu in skupaj ustanavljata novo podjetje za razvoj in proizvodnjo baterij.

Volvo še naprej udejanja svoje zaveze s področja elektrifikacije in pripravlja teren za uresničitev načrtov, po katerih naj bi do leta 2025 delež prodanih električnih avtomobilov švedske znamke predstavljal polovico celotne prodaje, do leta 2030 pa naj bi bila v njihovi ponudbi izključno samo električna vozila.

S švedskim proizvajalcem baterij Northvolt se zato dogovarjajo o ustanovitvi skupnega podjetja, v okviru katerega bosta potekala razvoj in proizvodnja baterijskih paketov, namenjenih avtomobilom znamk Volvo in Polestar. Skupno podjetje naj bi si ustanovitelja lastila v enakovrednih deležih (50/50 odstotkov), prvi korak pa naj bi bila izgradnja centra za raziskave in razvoj na Švedskem, kjer naj bi pričeli z delom že v prihodnjem letu.

Naslednji korak naj bi bil izgradnja gigatovarne v Evropi z možnostjo proizvodnje baterijskih paketov skupne letne kapacitete 50 GWh, ki naj bi z delom pričela v letu 2026. Novi proizvodni obrat, za katerega lokacija še ni znana, naj bi dobival energijo izključno iz ekoloških virov in zaposloval približno 3.000 ljudi.

Volvo naj bi po letu 2024 sicer računal tudi na proizvodnjo baterij v okviru razširjenega Northvoltovega obrata Skellefteå na severu Švedske, kjer naj bi proizvajali baterije tudi za Volkswagen in BMW. Švedska znamka naj bi si v tem obratu zagotovila za okrog 15 GWh baterijskih paketov letno.

Po besedah Henrika Greena, direktorja tehnološkega oddelka pri Volvu, naj bi zmogljivosti v sodelovanju s podjetjem Northvolt omogočale razvoj nove generacije baterij, ki bi njihovim novim modelom ob kratkih časih polnjenja omogočale kar največ dosega. Ustanovitev skupnega podjetja pozdravlja tudi izvršni direktor Volva Håkan Samuelsson, ki je poudaril, da sodelovanje z Northvoltom še dodatno krepi njihove razvojne zmožnosti.

Med obema podjetjema trenutno še potekajo zadnja usklajevanja, potrebna pa bo tudi še odobritev obeh upravnih odborov. Volvo namerava predstaviti dodatne podrobnosti njihovih načrtov za prihodnost 30. junija na dogodku Volvo Cars Tech Moment.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volvo in Northvolt v novo sodelovanje"


JG2
2 leta 10 meseci nazaj

Sicer nisem prav preveč podkovan v temu pa vseeno 50 gwh na leto iz ekoloških virov. Kot mi je znano ima JEK letno proizvodnjo dobrih 5 gwh, kar je skoraj desetkrat manj kar mislijo Švedi narediti. Je to sploh mogoče?

 
Mazdini načrti za prihodnost temeljijo na elektrifikaciji
Peugeot 308 SW je atraktiven kompakten karavan